Menedzsmenttanácsok civileknek

„Ne csak halat adjunk, halászni is tanítsunk.” A mottó, amelyet az IFUA Nonprofit Partner választott közhasznú tanácsadásának jelszavául, nem új, viszont Magyarországon még ritkán alkalmazott metódus.

Gyakorlati megvalósításának ritka példái bizonyítják, hogy az üzleti élet sikeres modelljeinek honosítása a nonprofit szférában jelentős eredményeket, várakozáson felüli fejlődéseket indukálhat.

Az IFUA kezdeményezése lényegében a tudástranszferre épül. Hazánk egyik legnagyobb menedzsment-tanácsadó cége a hét országban 11 székhelyen működő Horváth & Partners nemzetközi csoport hazai képviselete. A magyar iroda – a német tagvállalatot is megelőzve –a CSR mélyebb formáját választotta, amikor három éve külön szervezetet hozott létre a nonprofit szektor fejlesztésére. Az ingyenes tanácsadás költségeit az üzleti tevékenység eredménye és támogatók biztosítják, működését prominens szakértőkből álló tanácsadó testület segíti.

Égető problémák

Hazánk égető társadalmi problémákkal küzd, Európa országai között számos mutató tekintetében a legrosszabbak között szerepel – mondja dr. Bodnár Viktória, a tanácsadó cég ügyvezető partnere, az IFUA Nonprofit Partner alapítóinak egyike. – A kultúra, az egészségügy, az oktatás területén a civilszervezeteknek kulcsszerepük van a problémák megoldásában. Viszont jó részük nem rendelkezik olyan ismeretekkel, hogyan lehet valóban hatékonyan működtetni ezeket a szervezeteket. Ezért döntöttünk úgy – hazánkban gyakorlatilag egyedülálló módon –, hogy ingyenes menedzsment-tanácsadási szolgáltatást nyújtunk számukra, jelentős kapacitással, civilszervezetekre szakosodott kollégákkal. Az üzleti világban bevált stratégiaalkotási és egyéb módszerek átadásával hozzá tudjuk segíteni őket ahhoz, hogy eredményesebben szervezzék meg munkájukat. Ez kihathat a pénzügyi biztonsághoz szükséges források megszerzésétől kezdve az egészséges szervezetfejlesztésen, az önkéntesek mozgósításán keresztül a projektek tervezéséig valamennyi területre.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a civilszervezetekkel közösen végezzük el ezt a munkát. Együtt definiáljuk a problémákat, hajtjuk végre a szervezetfejlesztést, hogy később önállóan is képesek legyenek továbbfejleszteni programjaikat – hangsúlyozza Bodnár Viktória. Tevékenységük további lényeges eleme a menedzseri önkéntes program, amelynek keretében arra tanítják meg a vállalati önkénteseket, hogyan tudnak valódi szakmai segítséget nyújtani, ahelyett, hogy olyan munkákat vállalnak fel –például kerítésfestést –, amelyhez valójában nem értenek, és szervezeteket is keresnek számukra. Emellett a Követ Egyesülettel együttműködésben CSR-konzultációkat is tartanak, ahol rövid áttekintést adnak, és példák bemutatásával is ösztönözni próbálják a CSR-rel tudatosan még nem foglalkozó vállalatokat.

3 év, 9 projekt

– Három év alatt kilenc neves civilszervezet fejlesztéséhez sikerült hozzájárulnunk – mondja Bakó Csaba, az IFUA Nonprofit Partner ügyvezetője. Így többek között kidolgozták a bodvalenkei freskófalu fejlesztési programját. A roma művészek freskóiról nevezetessé vált falu a kezdeti sikerek után számos nehézséggel küszködött. Nem sikerült igazán megvalósítani azt a programot, hogy a falu a turizmus egyik központja legyen, s ezáltal emelkedjenek ki lakosai a mélyszegénységből. A meglévő ötletek továbbgondolása, a pénzügyi megvalósíthatóság elemzése, egységes tervbe foglalása nagy valószínűséggel meghozza az áttörést, amennyiben a falunak sikerül pályázati és egyéb forrásokból megteremtenie a szükséges pénzt a megvalósításhoz. „Fantasztikus, ahogy az IFUA munkatársai segítségével megvilágosodik az addig zavaros kuszaságban megoldhatatlannak tűnő problémahalmaz, szinte maguktól emelkednek ki a beavatkozási pontok” – mondja Pásztor Eszter, a Bódvalenke projekt kitalálója és vezetője.

Átvilágították a 17 éve tevékenykedő Kézenfogva Alapítvány működését, és fejlesztési tervet dolgoztak ki számukra. Pordán Ákos ügyvezető igazgató így nyilatkozik erről a munkáról: „Ilyen professzionális, gyakorlatias, magas színvonalú segítséget még nem kaptunk senkitől. Rövid időn belül átlátták szervezetünket, és rátapintottak a fejlesztendő területekre.” A fogyatékos emberek segítésére szakosodott alapítvány reméli, hogy nemcsak a rövid távú feladatok megoldásában kaphattak segítséget, hanem számíthatnak további közös fejlesztőmunkára.

– Eredményekkel biztatnak azok a korábbi projektek, amelyeket kidolgoztunk többek között a fővárosi hajléktalanellátásra, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban az Arany János Tehetséggondozó Program újraindítására, a Harmat Kiadói Alapítvány fejlesztésére, a Levegő Munkacsoport új stratégiájának és forrásszerzésének megoldására; szeretnénk, ha minél több ilyen lehetne – mondja Bakó Csaba.

Kell a stratégia

A Dr. Ámbédkar Iskola olyan észak-magyarországi közösségeket szolgál ki, és ér el kiemelkedő eredményeket, ahol az érettségizettek aránya jelenleg jellemzően egy százalék alatt van. A sajókazai, ózdi, alsózsolcai cigánytelepeken több ezer ember él, akiket a hagyományos megközelítésű középfokú oktatás nem ér el. Az iskola a még eredményesebb működés érdekében kérte a segítséget. Következő projektként az iskola új stratégiája fog elkészülni, és a máshol is használható tanulságokat is összegyűjtik, publikálják majd. A részletes helyzetértékelés után problématérkép készül, részletesen meghatározzák a jövőképet és azt a stratégiai célrendszert, illetve akciótervet, amellyel – más lakosságcsoportokhoz hasonlóan – itt is érettségit és versenyképes szakmát lehet adni a diákok kezébe. De nem csak az Ámbédkar szeretné a közreműködést, más civilek is sorban állnak. Épp ezért döntöttek úgy, hogy további cégekkel is összefognak, további forrásokat keresnek, hogy együtt több felkérésre tudjanak igent mondani. A három év során jelentősebb támogatást kaptak az E.ON-tól, Péter Horváth Stiftungtól, és az Erste good.bee programjával is elindult az együttműködés.

Az IFUA így kívánja érdemben kivenni részét a mindannyiunk számára kötelező felelősségvállalásban.

A bodvalenkei freskófalu új perspektíváját is kidolgozta az IFUA
A bodvalenkei freskófalu új perspektíváját is kidolgozta az IFUA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.