Adományvonal a fájdalom ellen

Daganatos gyerekeken segíthet, aki májusban és júniusban a Telekom Hello holnap! Adományvonalát tárcsázza. Minden egyes hívás vagy SMS, amely a 1788-as számra érkezik, 100 forintnyi adományt jelent a kedvezményezettnek. Ezúttal az Országos Szövetség a Daganatos és Leukémiás Gyermekekért számára.

Az adományvonal kedvezményezettjeit évek óta szigorú és körültekintő pályázaton választják ki, a Telekom ezzel igyekszik garantálni azt, hogy az adakozók pénze jó célt szolgáljon, jó helyre és jó kezekbe kerüljön.

– „A családunk több tagja az egészségügy különböző szakterületein dolgozott, ennek ellenére 16 évvel ezelőtt sokéves küzdelem után elvesztettük a csatát a rákkal szemben. Kisfiam most lenne 22 éves” –mondja Magyari Beck Eduárd, az Országos Szövetség a Daganatos és Leukémiás Gyermekekért elnöke, aki a vele történt legnagyobb tragédia hatására igyekszik minden tőle telhető módon segíteni és megkönnyíteni a tumorbeteg és leukémiás gyerekek gyógyulási esélyeit. Orvosok és civilek összefogásának nemes eredményeként alakult meg és működik az országos szövetség, melynek elkötelezettjeként vállalja társadalmi munkában az elnöki teendőit immár negyedik éve. Céljuk, hogy mint ernyőszervezet koordinálják az ország gyermekonkológiai központjaiból és a civil tagalapítványtól érkező aktuális kéréseket, és azok megvalósítására az anyagi fedezetet megpróbálják előteremteni.

Jelentős segítség

Várva várt lehetőség számukra, hogy immár második alkalommal megnyerték az adományvonal pályázatát, amelynek köszönhetően a következő két hónapban valamennyi odaérkező hívásnak köszönhetően a rákos gyerekek gyógyítását támogathatják, illetve könnyíthetik meg. Az első adományvonalas akció során befolyt bevételből a Magyar Gyermekrák Regiszter fejlesztését, illetve működtetését támogatták, mely hatékony segítséget jelent a gyermekonkológiai központoknak. – Öt évvel ezelőtt is már jelentős öszszeg gyűlt össze a segíteni akaró adakozóknak köszönhetően, ezért most is reménykedünk egy többmilliós összegű támogatás beérkezésében – mondja Magyari Beck Eduárd.

A jelenlegi gazdasági helyzetben jóval kevesebb pénz jut az adományozásra, mint a korábbi években, mivel közben a magyarországi háztartások nagy része szegényebb lett, és egyre kevesebben tehetik meg, hogy jótékony célra is költsenek.

Az Országos Szövetség a Daganatos és Leukémiás Gyermekekért pályázata szerint adományvonalas projektjük célja az ország területén működő gyermek onko-hematológiai központokban zajló fejlesztések finanszírozása a SOTE II. számú Gyermekklinika (Tűzoltó utca), a Szent László Kórház, valamint a debreceni, miskolci, szegedi, pécsi és szombathelyi intézmények részére orvosi műszerek, portok, infúziós pumpák és a felfekvést megelőző decubitus matracok vásárlása.

A portok beszerzésével a felesleges tűszúrásoktól kímélhetik meg a gyerekeket, a kezelések során ugyanis sajnos gyakran előfordul, hogy a vénák begyulladnak, ezáltal az egyszerű vérvétel is komoly fájdalomérzettel jár. Ez azonban ezzel az eszközzel elkerülhető. Az ideális az lenne, ha a rákellenes szer a daganatos sejteket úgy pusztítaná el, hogy közben a szervezet egészséges sejtjei épek maradjanak és a kezelések minél kevesebb mellékhatással járnának. Ez a kellemetlen fájdalomérzet azzal mérsékelhető, ha a gyógykezelések során beültethető portokat alkalmaznak. Ezek nagy előnye, hogy kevésbé feltűnőek, és megvédik a gyermekek érrendszerének épségét, egyszerű és fájdalommentes vérvételi, valamint gyógyszer-adagolási lehetőséget biztosítanak.

Reménység

Használatukkal csökkenthető a fájdalom és a félelem a gyakori tűszúrásokkal szemben. Ráadásul a porton keresztül történő adagoláskor minimális a veszélye annak, hogy a citosztatikum az érpályán kívülre kerülve súlyos szöveti károsodást okozzon – olvasható a pályázat indoklásában.

Ha összegyűlik elegendő mennyiségű pénz, akkor felfekvés elleni matracokat is tud az egyesület vásárolni. Ezekkel az időnként hetekre ágyhoz kötött kis betegek szenvedését előzhetik meg. A felfekvés olyan helyi szövetelhalás, amely az adott testfelületet érő állandó nyomás miatt jön létre. Ez általában a keresztcsonttájék, a tompor, a könyök, a lapocka és a sarok. Megfelelő matracokkal mindennek elejét lehet venni, tehát a kezelt gyerekeken segíteni ez esetben is csak pénz kérdése. Mint az egyesület elnöke hangsúlyozta, mindenből jó minőségű, tartós, ápolást segítő eszközöket szeretnének vásárolni, hogy minél több beteget megkímélhessenek a felesleges fájdalmaktól.

Remélik, hogy gyógyszeradagoló pumpákat is tudnak majd vásárolni. A daganatos és leukémiás beteg gyermekek a kezelések során a gyógyszerek nagy részét intravénásan kapják. Ezen gyógyszerek adagolási igényeit elégítik ki ideálisan a kisméretű és könnyű, hordozható gyógyszeradagoló pumpák, amelyek arra is jók, hogy a gyerekek szabadon mozoghassanak a terápiás kezelések idején is.

Esély a túlélésre

Magyari Beck Eduárd fontosnak tartja, hogy az adakozók tudják: az időben felismert és megfelelően kezelt gyermekráktípusok többsége ma már akár teljesen meggyógyítható. A szakorvosok által irányított gyermekonkológiai centrumokban történő kezelések eredményeképpen egyre nagyobb számban növekszik a gyógyult gyermekek száma. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően minden ezer felnőttkorba lépő fiatal közül egy valamely gyermekkori rákos betegség túlélője.

A Telekom Hello holnap! Adományvonalát májusban és júniusban tárcsázókról tehát nem túlzás azt állítani, hogy minden egyes forintjukkal valamelyik rákos gyermeknek esélyt adnak arra, hogy felnőjön, és arra is, hogy gyógyulása minél kevesebb fájdalommal járjon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.