Nem mind magyar, de annak mondják
A magyar eper népszerűségével élnek vissza azok a kereskedők, akik külföldi szamócát hazai eredetűként forgalmaznak. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) szerint ez zavarokat okoz a piacon.
A belföldi termelésnek a fűtött fóliás termelés 0,5-1 százalékát adja, ami viszonylag korán megjelenik a piacon. Mivel ennek jobb az íze, mint az importált, például spanyol és görög eperé, több kereskedő arra használta ki az alkalmat, hogy a nagy mennyiségben beérkező külföldi gyümölcs egy részét is hazaiként árulja. Felhívják a figyelmet, hogy a magyar földieper a következő hetekben kerül nagyobb mennyiségben a piacokra, mivel megkezdődik a főszezon – közölte a szakmai szervezet. Május elejétől termőre fordulnak az úgynevezett hideghajtatott, valamint május közepétől a szabadföldi szamócaültetvények is. A belföldi szamóca fő szezonja június végéig tart.