Benzinárcsökkenés várható

Most talán minden külső tényező együtt áll ahhoz, hogy csökkenjenek az üzemanyagárak. A benzinnél akár 5 forintot is meghaladó, míg a gázolajnál 1-2 forintos árcsökkentést indokolnak az elmúlt egyheti nemzetközi piaci változások – közölte a GKI Energiakutató.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint–dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára dollárban a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest jelentős mértékben, átlagosan 4 százalékkal csökkent. A motorikus gázolaj jegyzésára heti átlagban 0,7 százalékkal lett olcsóbb.

A forint a dollárral szemben enyhén, 0,3 százalékkal erősödött. A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 4,3 százalékos, míg a gázolaj esetében 1 százalékos csökkenést mutatnak. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 447 forint, a gázolajé pedig 442 forint lehet április 25-e szerdától. Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak körülbelül 18 százalékkal nőttek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.