Nem jártak rosszabbul a képviselők

Nem folytathatnak semmilyen más keresőfoglalkozást a parlamenti képviselők 2014-től, az országgyűlési törvény elfogadása előtti utolsó pillanatokban viszont beterjesztettek még néhány módosító indítványt, amelyek révén egyes politikusok, illetve a frakciók az eredeti tervezethez képest valamivel jobban járnak majd.

Amúgy nem kell sajnálni a képviselőket, mert a házelnök másfél milliós, az alelnökök és a frakcióvezetők millió feletti, a bizottságok vezetői és a frakcióvezető-helyettesek pedig közel egymilliós fizetést kapnak majd. Az egyszerű képviselők juttatása pedig 750 ezer forint lesz. Emellé elég nagyvonalú közlekedési támogatás jár: a budapesti képviselők kétezer, de a városhatár túloldalán lakók már háromezer kilométerre elegendő üzemanyagot tankolhatnak a rendelkezésükre bocsátandó kártyáról. A keret sávosan nő, és a háromszáz kilométernél messzebb élők 5500 kilométert autózhatnak közpénzen. Aki ezt nem akarja igénybe venni, annak költségtérítés jár, de hogy a tényleges kiadásokat miként kell igazolni, arról a jogszabály hallgat. Az országgyűlési törvény első változata még azt tartalmazta, hogy ebben az esetben a képviselő ingyen utazhat a tömegközlekedésben.

A közlekedési költségeknél egyébként legfeljebb kétezer köbcentis – a képviselő vagy házastársa nevén levő – autót vehetnek figyelembe, s ha az benzines, az adóhatóság normája szerint száz kilométerenként kilenc és fél literes fogyasztást lehet elszámolni. A fővárosiak így 190, míg a legtávolabbi választókerületből „ingázók” 520 litert tankolhatnak közpénzen. Ez óvatosan számolva 85 ezer, illetve csaknem 235 ezer forint. Ennyit kizárólag hivatali célra nem könnyű elautózni.

Ha abból indulunk ki, hogy a fővárostól legtávolabb élő képviselők jelenleg 232 ezer forintos alapdíjra, 371 ezer forint választókerületi pótlékra, illetve 116 ezres lakhatási támogatásra jogosultak, a 2014-től csaknem egymilliós juttatással nem járnak rosszul. Ami ráadásul ennél több is, mert a vidéki képviselőknek vagy a parlament biztosít maximum ötven négyzetméteres lakást, vagy havi 187 ezres támogatást nyújt a szállásköltséghez. A helyzetük azoknak sem lesz tragikus, akik most két állandó bizottság tagjai – ami ma körülbelül 220 ezret hoz a konyhára –, de ezért 2014-től nem jár pluszpénz. Ők még e pótlék nélkül is valamennyivel többet kapnak majd.

Lehetnek persze, akik veszítenek az új rendszer szerint. Például az álláshalmozók, akik esetleg több parlamenti tisztségük után kapják a képviselői juttatásokat és a polgármesteri fizetést is. Szintén ebbe a körbe tartozhatnak a megyei kormányhivatalok vezetői, akiknek 2014-től ugyancsak választaniuk kell az Országgyűlés és az államigazgatási poszt között.

Mindezek miatt a 2014-től nem egészen kétszáz fős parlament tagjainak jelentős része egyébként továbbra is kiemelt fizetésre számíthat. A változás a frakciókat is kedvezőbb helyzetbe hozza. Eredetileg a kormánypártok működési célokra képviselőnként az alapdíj húsz, az ellenzékiek pedig harminc százalékát kapták volna. Egy módosító javaslattal ezt is megemelték 25, illetve 35 százalékra, miközben az alapdíj amúgy is 232 ezerről 750 ezerre emelkedik. Így a jelenleginél kisebb frakciók a mostaninál jóval több pénzzel gazdálkodhatnak majd.

Többet fordíthatnak majd a parlamenti pártok a központilag biztosított iroda fenntartására is. Eszközök beszerzésére és a működéssel kapcsolatos kiadásokra személyenként a 750 ezernek nem tíz, hanem 15 százalékát költhetik el 2014-től.

Az ország legtávolabbi részein lakó képviselők havi 520 liter üzemanyagot tankolhatnak közpénzen, állami kártyáról
Az ország legtávolabbi részein lakó képviselők havi 520 liter üzemanyagot tankolhatnak közpénzen, állami kártyáról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.