B után jön az A

A premier jövő héten lesz Pekingben, az Auto China 2012 Show-n, a sorozatgyártás pedig 2013-ban indul Kecskeméten: a B után jön az A modell, pontosabban annak CL A változata, a négyajtós kupé. Dieter Zetsche konszernelnök már a márciusi gyáravatáson bejelentette, hogy a kecskeméti üzemben készül majd a Mercedes-Benz új kompaktautó-generációjának következő modellje, a CLA jelzésű sportos négyajtós kupé. A képünkön látható, egyelőre Concept Style Coupé jelzésű tanulmánymodell nagyjából végleges változatnak tekinthető.

A CLA próbagyártása az ősszel indul, és jövő tavasszal kerül a márkakereskedésekbe.

A modellválasztékkal a kapacitás és a mostani kétezer-ötszázas dolgozói létszám is bővül: az üzem fejlesztésével már háromezer munkatársat foglalkoztatnak majd Kecskeméten. A második műszak bevezetésével 250 ezerre nő a termelés az egyébként évi 300 ezres kapacitású üzemben. A kecskeméti gyárban kétpercenként gördül le a szalagról egy új autó, s jelenleg öt-hatféle színben és több száz változatban lehet rendelni. Az üzemben 260 perc alatt lesz a fényezett karosszériákból komplett autó, mely az esőteszt és rázópálya után kerül raktérbe. Minden darab megrendelésre készült, így nincsenek értékesítési gondjai a vállalatnak.

Zetsche szerint a következő tíz évben négymillióval bővül a kompakt autók piaca, és ebből jelentős részt akar kiszakítani a Mercedes. A kecskeméti gyár rugalmasan dolgozik, jó minőségű terméket gyárt, a B osztály rendelésállománya meghaladja a százezret. A héten már elkezdték a kiszállítani a magyar Mercedeseket a kereskedésekbe: az első napon tizenöt kamionnyi B osztályú autó ment hazai szalonokba. Made in Kecskemét jelzéssel eddig kétezer Mercedes készült el, és már megkezdődtek az előkészületek a négyajtós kupé ősszel induló próbagyártásához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.