A franciákról hamisítjuk a sárgacsekk-adót?

Újabb vitatéma lehet Brüsszel és Budapest között a pénzügyi tranzakciós adó, amelyről mindenképpen egyeztetnie kell a kormánynak az unióval, ha forgalmi adóként vezetik be.

Úgy tudjuk, a francia példára figyel a kormány, amikor a pénzügyi műveleteket akarja megadóztatni: értesüléseink szerint arra várnak, hogy kiderüljön, Párizsban milyen tapasztalatok gyűlnek össze a nem szokványos adóról.

Az itthoni elképzelésekről egyelőre csak nem hivatalos információk láttak napvilágot, de ennyiből is megállapítható, hogy nem ugyanazt gondolja az adóról a választásokra készülő Nicolas Sarkozy, illetve Orbán Viktor politikai hátországa. Franciaországban egyértelműen a részvénypiaci tranzakciók kerültek célkeresztbe. A 0,1 százalékosra tervezett adót várhatóan idén augusztustól vezetik be, s olyan speciálisnak tekinthető műveletek után kellene adózni, mint például az országkockázat elleni biztosítás (CDS), vagy a „high frequency trading”, ami egy gyors és rövid ideig tartó pozíciófelvételen alapuló automatizált kereskedési technika.

Ezzel szemben a magyar kormány állítólag minden számlaműveletet megadóztatna, még a sárga csekk befizetése után is meg kellene fizetni a közterhet. Ebből számítások szerint 100-150 milliárd forint bevétele lehet az államkasszának, ám mivel ez az elvonási forma eléggé hajaz a forgalmi adóra, a bevezetése előtt minden bizonnyal Brüsszellel is egyeztetni kell.

Erre lesz idő, mivel leghamarabb jövő év elején bővülhet az adórendszer ezzel a közteherrel, hamarabb ugyanis nem tud kiderülni, hogy a francia megoldás életképes-e, a befektetők hogy reagálnak ilyen egyedi kezdeményezésekre.

A pénzügyi műveletek adóztatása ugyan uniós szintű téma lett az elmúlt hónapokban, de eddig nem sikerült egységes álláspontot kialakítani róla. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a tagállamoknak nem érdemes „partizánakciókba” kezdeni, vagyis nemzeti szinten bevezetniük ilyen adókat, mert azzal elüldözik a befektetőket. Valójában az sem jelentene tökéletes megoldást, ha az Európai Unió egészében alkalmaznák a tranzakciós adót, mert akkor az invesztorok más, a pénzügyi műveleteket nem adóztató kontinensekre helyezik át tevékenységüket.

Nem véletlen, hogy sok bírálat éri a francia terveket, amelyeket kimondottan politikai lépésnek tekintenek. „A csak Franciaországra vonatkozó adó visszafogja a növekedést, csökkenti a versenyképességet, és gondokat okoz a francia gazdaság finanszírozásában” – olvasható a francia bankszövetség közleményében.

Sarkozy ellenben úgy nyilatkozott: „A pénzügyi tranzakciók megadóztatása technikailag lehetséges, pénzügyileg elengedhetetlen, morálisan elkerülhetetlen”. Véleménye szerint a pénzügyi szektornak is részt kell vennie „az általa okozott károk” helyreállításában. Az állam és a pénzügyi szektor viszonyáról beszélt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is egy tegnapi eseményen, kijelentve: új szabályozást kell kidolgozni, mert önszabályozó piac nem létezik, azt az államnak kell szabályoznia.

Rossz ötlet

– Elvi alapokon nem értünk egyet a pénzügyi tranzakciós adóval, sem azzal, hogy a vállalatokat, sem azzal, hogy a pénzügyi intézményeket megadóztassák – jelentette ki lapunknak Dávid Ferenc.

A VOSZ főtitkára szerint egy konszolidált gazdaságban lehetne létjogosultsága az adónak, ha az a nagyobb pénzügyi, spekulatív műveleteket sújtja. Egy olyan adó viszont, amely minden számlaműveletre kiterjedne, csak a feketegazdaság térnyerését szolgálná, ami senkinek nem lehet érdeke – fogalmazott a munkaadói szervezet főtitkára, jelezve, hogy egyelőre kevés információ áll rendelkezésre, így nem tudni, hogy kire, mire, milyen mértékben állapítanák meg az adót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.