Feladja a leckét a kormánynak az új adó

Nem az új adó mértéke, sokkal inkább az egyszerűsége döntheti el, hogy hány vállalkozás érdeklődik majd az egyszerűsített vállalkozási adó utódja iránt – mondta lapunknak a formálódó kormányzati tervekről Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az adószakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy egyelőre nem lehet konkrétumokról beszélni, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára múlt szombati sajtónyilatkozatában sem tért ki a részletekre, adóterhelésre, kulcsokra.

Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárának a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatából annyi derül ki, hogy a kormány 200-300 ezer hazai kisvállalkozást szeretne bevonni az eva helyébe tervezett új adóformába. A kört nyitni akarják a termelő cégek felé, s jelentősen csökkenteni akarják az új adó alá tartozók adminisztrációs feladatait, így szükségtelennek tartják a kettős könyvelést vagy az összesített áfa- és társadalombiztosítási nyilvántartás vezetését.

– Még azt sem lehet tudni, hogy összevont adónemről lesz-e szó – folytatta a szakértő. Az eva ugyanis többféle adó – például áfa, társasági adó, osztalékadó – összegereblyézéséből született. Az valószínűnek tűnik az államtitkár nyilatkozata alapján, hogy az áfa kikerül a rendszerből, erről az adónemről – szintén egyszerűnek ígért – külön nyilvántartást kell jövőre vezetni.

Egyes vélemények szerint a kormány nem is tudná másképpen megoldani az új adó bevezetését, csak ha különveszi az áfát: a forgalmi adó esetében ugyanis tartani kell az Európai Unió előírásait. Az ide tartozó változásokat tehát egyeztetni kell Brüsszellel, ami jelenleg nem ígérkezne könnyű menetnek.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint abban az esetben akár vonzó is lehet a vállalkozásoknak az elkülönült áfa-nyilvántartás, ha biztosak lehetnek benne, hogy a forgalmi adót akkor kell befizetniük, amikor az adóalanyok maguk is pénzhez jutottak. A szakértő az eddigi információk alapján egyébként is úgy látja, hogy az új adó esetében pénzforgalmi szemléletű elszámolásra lesz szükség, vagyis az érintett vállalkozások számára bevételnek kizárólag a befolyt pénzek, kiadásnak és költségnek pedig a ténylegesen kifizetett tételek minősülhetnek majd.

Kihívásnak tűnik szakértők szerint a termelésben érdekelt cégek bevonása az evához hasonló logika szerint működő adózásba. Az eva ugyanis azon vállalkozások számára vonzó, amelyek kicsiny költségterhek mellett működnek, ott ugyanis nem megengedett a költségelszámolás. Cserébe minimális nyilvántartási kötelezettséget írnak elő a kettős könyvvitel alá nem tartozó vállalkozásoknak. Az sem lenne szerencsés Vámosi-Nagy Szabolcs szerint, ha az ágazatoktól függően határoznának meg költséghányadokat az új adónemben, mert az a szürkegazdaság felé terelheti a vállalkozásokat.

Figyelembe véve, hogy jelenleg tízszázalékos társasági adó mellett is lehet adózni (miközben az eva kulcsa 37 százalék, azt gondolják a szakértők, hogy az új adó sikerének a kulcsa – a nyilvántartási kötelezettségek növekedése ellenére – az egyszerűsége lehet. Igaz, beszéltünk olyan szakértővel is, aki szerint a kormány célja valójában nem is egy új, életképes adózási forma létrehozása, hanem az eva megszüntetése.

Ketyeg az óra

Az új adónem szabályainak, feltételrendszerének időben el kellene készülnie annak érdekében, hogy a vállalkozásoknak maradjon kellő idejük számolni, számukra megéri-e az új adóforma – mondják adózási szakértők. Ha már dolgoznak a jogszabály szövegén, akkor időben vannak, de ha még csak az ötletelés zajlik, akkor a kötelező brüsszeli kitérő miatt kétséges, hogy jövő januárban el tud-e indulni az új adó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.