Központosított szippantás

Megtelt az emésztő. S. M., egy fővárosi peremkerület családi házának lakója rutinból hívta a szippantóst, ám a vállalkozó közölte, már máshogy mennek a dolgok. Idén márciusban „államosították” a szennyvízszállítást, így Budapesten csak a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) jogosult szippantásra. Nagy jóindulattal adott is egy ingyenesen hívható számot.

S. M. úgy 20-30 alkalommal futott neki, mire a foglalt jelzés helyett valaki beleszólt a telefonba. Az ügyintéző készségesen rögzítette az igénybejelentést, de semmilyen időpontot nem tudott adni, csak egy halvány ígéretet: egy hét múlva talán odaérnek. A család ennél sürgetőbbnek ítélte a helyzetet, így a családfő bement a hivatalba. Ám ott arról tájékoztatták, hogy náluk nincs olyan, hogy „sürgős” ügy. Felvettek egy jegyzőkönyvet, amelyben rögzítették a megkeresés tényét, és megígérték, hogy ha felszabadul egy autójuk, akkor lehet, hogy hamarabb szállnak ki, mint az ígért egy hét – végül hat nap múlva jöttek. S. M. örült, hogy a szenny nem öntötte el a szomszéd kertjét, és nem jött vissza a fürdőkádba, igaz, nagyon csínján bántak a vízzel. De azóta is furcsállja a dolgot. Mielőtt „közszolgáltatás” lett a szennyvízszállítás, a szippantó még aznap, de legfeljebb másnap jött anélkül, hogy hússzor kellett volna hívni. S ha nem ért rá az egyik, akkor elég volt felütni a telefonkönyvet és hívni a másikat. Ráadásul most is ugyanazok a vállalkozók járnak a házakhoz, csak éppen központi feladatleosztással, ami, úgy tűnik, nagyon lelassítja az ügymenetet.

A család mindenesetre nem kockáztat: haladéktalanul kérvényezték a szennyvízcsatornába való bekötést. Néhány éve is megpróbálkoztak már ezzel, de akkor azzal utasították el őket, hogy hiányzik egy átemelő.

A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján március elsejétől kizárólag egyetlen közszolgáltató cég, az FTSZV végezheti a lakossági „szippantott” szennyvízszállítást. Így a korábbi gyakorlattal ellentétben csak „szabályozottan, ellenőrzötten és környezetkímélő módon” történhet a folyékony hulladék szállítása és kezelése. Ezzel együtt változott az elszámolás is: a megrendelőknek nem az elszállított mennyiség után kell fizetniük, hanem a vízfogyasztás alapján, akárcsak a csatornahasználat esetén. A folyékony hulladék szállítási díja nettó 337,70 forint köbméterenként. A cég számításai szerint az átlagos vízhasználati szokásokkal bíró családoknál nem kell jelentős költségnövekedésre számítani – mondta lapunknak Szűcs Annamária, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (az FTSZV a központ ellenőrzése alá tartozik) kommunikációs igazgatója, aki határozottan tagadta, hogy az FTSZV-nek ne lenne elég kocsija a feladat elvégzésére. A kommunikációs vezető szerint a cég mind minőségben, mind mennyiségben felkészült a megnövekedett feladatok ellátására, és rendelkezésére áll a szolgáltatás maradéktalan elvégzéséhez szükséges gépjárműpark. Állítják, a vállalat az előírt 72 órán belül elvégzi szolgáltatást – bár egy négytagú alvállalkozói körrel azért határozott idejű alvállalkozói szerződést kötöttek. A cégeket közbeszerzésen választották ki. Szűcs Annamária szerint eddig nem érkezett panasz a szolgáltatásra.

Nem volt egység

Az új rend bevezetését nagy vita előzte meg a döntést hozó közgyűlésben. Németh Szilárd, a XXI. kerület polgármestere főleg azért kifogásolta a városvezetés javaslatát, mert az átszervezés nyomán ötszörösére emelkedik a „szippantás” díja. Csepel első embere úgy vélte: méltánytalan olyasmit követelni az emberektől, aminek teljesítésére nincs módjuk. A XXI. kerületben például hatvan kilométer csatorna hiányzik, így nemigen van mire rákötniük a helyieknek. Az FTSZV szerint a fővárosi ingatlanok öt százalékát, 47 ezer családi házat érint a változás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.