Négy óra alatt érkezik az utalt pénz

A hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztése valósul meg július elejével, amikortól a magyar bankok négy óra alatt teljesíteni tudják az elektronikusan

A rendszer fejlesztése a vonatkozó EU-szabályoknak megfelelően 2010 júliusában kezdődött. Az elmúlt csaknem két évben a bankközi elszámolásokat bonyolító GIRO, a jegybank és a hiteleintézetek folyamatosan fejlesztették a rendszereket annak érdekében, hogy az ügyfelek hibamentesen működő, magas színvonalú szolgáltatást kapjanak.

Már nemcsak az éles üzemnek megfelelő ellenőrzés zajlik, elvégzik a teljesítményteszteket is (úgy, hogy napi csúcsforgalommal tesztelik a rendszert), s az üzletmenetfolytonossági folyamatok egy részét is modellezték már. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy zökkenőmentes lesz az átállás a napközbeni átutalás rendszerére.

Az új rendszerben napi négy bankközi elszámolást bonyolítanak majd, így egy délelőtt indított átutalás délre már a címzett bankszámláján lehet. Az ügyfelek egy átutaláson adatot tudnak közölni és fogadni, ami főleg a vállalatoknak kedvez. A Magyar Nemzeti Bank honlapján elérhető a napközbeni átutalással kapcsolatos gyakran ismételt kérdések és válaszok gyűjteménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.