Kaput nyitnak a feketepiacnak

Ha a kormány terve megvalósul és minden szociális támogatást Erzsébet-utalvánnyal fizetnének, teljesen készpénz nélkül maradna sok család. Ez pedig ideális terep lenne az utalványokat névérték alatt felvásárlóknak.

– Ez az intézkedés illik azok sorába, melyek azt feltételezik, hogy a szegénység bűn, amit nem támogatással, hanem büntetéssel lehet kezelni – mondja Bass László szociológus arról, hogy április közepéig kell megvizsgálnia Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, hogyan fizethető ki pénz helyett utalványban több szociális juttatás, a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segély.

Ha a kormány terve megvalósul és minden szociális támogatást Erzsébet-utalvánnyal fizetnének
Móricz Simon 2011.12.20. Digitális 2011. december 20. A Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Guller Zoltán Erzsébet-utalvány elfogadóhelyi megállapodás aláírásával egybekötött sajtótájékoztatója Budapesten. Fotó: Móricz Simon

A kormány egyúttal felkérte Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy az eredmények alapján április végéig dolgozza ki az Erzsébet-program keretében bizonyos szociális juttatások utalvánnyal való kifizetésének lehetséges területeit.

– Már most lehet érzékelni, hogy az emberek megijedtek, tőlünk kérdezgetik, hogy ha ez megvalósul, hogyan oldják meg az életüket – teszi hozzá Bass László. Szerinte az ötlet azért életszerűtlen, mert egy szülőnek nem csak a gyereke élelmezésére, hanem rezsire, ruhára, gyógyszerre, tanszerekre, különböző iskolai befizetésekre is költenie kell. Úgy véli, ezzel egyszerűen kiveszik az emberek kezéből a döntést, hogy egy objektíven nézve kis, de számukra mégis fontos összeget önállóan költsenek el.

Emlékeztet, hogy egy hasonló intézkedés már történt, ötven óra iskolai hiányzás után a családok nem kaphatják meg pénzben a családi pótlékot. Ez azonban szerinte nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert a megbüntetett családok gyerekeinek mindössze tíz százalékából lett rendszeresen iskolába járó tanuló. Ugyanakkor hozzáteszi: egy pozitív hozadéka mégis volt, ezek a családok megmenekültek az uzsorásoktól.

– Ha megvalósul az ötlet, egy következménnyel biztosan számolhatunk: kialakul az utalványok piaca, lesznek, akik névérték alatt vásárolják meg őket az érintett családoktól – mondja Darvas Ágnes szociológus, a tavaly megszüntetett Gyermekszegénység Elleni Program vezetője. Emlékeztetett: a gyerekes családok 15 százalékában nincs aktív foglalkoztatott, vagyis nincs rendszeres munkajövedelem. Ezek a családok szinte teljesen készpénz nélkül maradhatnak. További probléma a szociológus szerint, hogy míg Budapesten számos helyen beváltható az utalvány, addig sok kistelepülésen csak a gyér kínálatú, drága boltokban fizethetnek vele. Tavaly egyébként több mint 340 milliárd forintot fizetett ki az állam családi pótlék jogcímen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.