A rossz hírünk nehezen múlik

Nagyon nehezen tudja majd lemosni magáról Magyarország azt, ahogyan Schmitt Pál és a kormány viselkedett az elmúlt hetekben és napokban a köztársasági elnök plágiumbotrányával kapcsolatban – állítja több, a nemzetközi diplomácia területén jártas szakértő. Nyilván tapintattal kezelik az ügyet, és a találkozókon szóba sem kerül majd, de mindenki képben lesz – a nemzetközi sajtóból, a megkapott felkészítő anyagokból. Többen megemlítették, hogy Kínában – ahonnan a megváltást várja a kormányzat – különösen rosszul viselik, ha a gazdasági partnerük vezetőit „problémás” ügyek veszik körül. Az ázsiai ország az Orbán-kormány legfőbb kiszemeltje arra, hogy pénzt, befektetést hozzon Magyarországra. Kínát ismerő szakértőnk szerint Kína irtózik az ilyen konfliktusoktól, mint ahogyan a megbízhatatlan, szavahihetetlen tárgyalóféltől is.

Schmitt Pál ugyan már nem jelenik meg sehol Magyarország képviseletében, az a hitelrontás azonban, amit az államnak okozott, csak nehezen múlik el. A rossz imázs nagyon könnyen elterjed, a semlegesítése azonban hosszú időbe telik, s igazság szerint egy ideig tehetetlenek vagyunk vele szemben – állítják szakértőink. Nem beszélve arról a csorbáról, amely a magyar tudományos élet hírnevén esett, és ugyancsak beláthatatlan hatása van külföldön. Egy példa: csökkenhet Magyarország vonzereje az ösztöndíjasok körében, mert megkérdőjeleződhet az itt szerzett tudás értéke.

A napi üzletmenetben nem okozott fennakadást az elmúlt pár nap, a forintárfolyam, az állampapírhozam és az országkockázati felár alaku lása stabilnak mondható, semmilyen, a köztársasági elnök lemondása körüli vita nem hatott negatívan ezekre a mutatókra – mondta érdeklődésünkre Németh Dávid, az ING Bank vezető elemzője. Hozzátette: ez érthető is, hiszen Schmitt Pál szerepe jórészt protokolláris feladatokra korlátozódik. Ami botránynak számít idehaza, az külföldön nem ver fel nagy port – ezzel magyarázta Németh Dávid, hogy az anyabanktól az ügyben semmilyen érdeklődés nem érkezett hozzájuk. A befektetők figyelme sokkal inkább arra irányul, hogy a kormány és a vezető kormánypárt miként kezeli az ügyet, mert abból tudnak másra vonatkozóan következtetéseket levonni. Kialakul-e feszültség, törésvonal a párton, a frakción belül, s mennyiben érinti az ügy a parlamenti többség szilárdságát?

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője is a közvetett hatások fontosságát emelte ki. Magának a lemondás körüli huzavonának befektetői szemmel nézve nem volt különösebb jelentősége, ettől a forint nem lett gyengébb és a részvénypiac sem omlott össze. Az ügy azonban túlnőhet önmagán, s a kormány viszonyulása a megoldáskereséshez iránymutató lehet.

Wen Jiabao kínai kormányfő – nem szeretik a kínos ügyeket
Wen Jiabao kínai kormányfő – nem szeretik a kínos ügyeket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.