Elszigetelik a kóklereket

Villámcsapás esetén tűz üthet ki az egyik békásmegyeri panelház homlokzatán, mert a kivitelező a hatályos előírások ellenére a villámhárítók levezető sodronyát a burkolat alá építette – derült ki a minőségügyi ellenőrzéskor.

A szakértői jelentésben a megoldást érthetetlennek és veszélyesnek nevezik, s a többi között azt is megállapították, hogy a nyíláskeretek többségénél már most repedések láthatók, ami szintén szakszerűtlen kivitelezésre utal.

Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) három, a panelprogramban részt vevő vállalkozás minősítését is felfüggesztette a napokban, zömmel arra hivatkozva, hogy szakszerűtlenül végeztek el olyan munkát, amelyet el se vállalhattak volna. Az egyik felfüggesztett cég éppen a jelentésben is említett békásmegyeri panel kivitelezője volt. A III. kerületi Gyűrű utcában található épület lakásszövetkezetének elnöke, Németh Ferenc szerint azonban nincs semmi gond a kivitelezéssel. Az érintett céggel 2011 februárjában kötöttek szerződést az öt házból álló panelsor felújítására, és probléma három épületnél volt.

A lakásszövetkezet elnöke szerint a gond inkább az, hogy a hatóságok már a kivitelezői szerződés megkötése után határozták meg, mely cégek vehetnek részt a felújítási munkákban, ezért kénytelenek voltak új szerződést kötni egy másik céggel. Szerinte mivel a problémák megszűntek, és a szerződéseket megkötötték, várhatóan július végére, augusztus elejére készen is lesznek a házak. Vida Attila, az ÉMI vezérigazgatója szerint viszont mindez nem ennyire egyszerű. Most, hogy felszínre kerültek a minőségi gondok, ellenőrizniük kell majd, hogy az állami pénzekre pályázó három lépcsőház felújítása valóban szakszerű-e. Az ÉMI vezérigazgatója azt mondja, sajnálatos módon bevett gyakorlat, hogy a társasházak úgy kötnek szerződéseket kivitelezőkkel vagy finanszírozó intézetekkel, hogy még el sem bírálták pályázataikat. Ez történt a békásmegyeri panelház ese tében is: a szövetkezetmár februárban szerződést kötött a kivitelezővel, amikor még nem rendelkezett pozitív támogatói döntéssel.

Az ÉMI tavaly februárban dolgozott ki egy olyan minősítőrendszert, amely segíti, hogy a panelházak felújítása, korszerűsítése során felhasznált állami támogatások csak ellenőrzött, megfelelő színvonalú munkát végző építőipari cégekhez kerülhessenek. Mostanáig több mint 250 társaság regisztrálta magát a jogi, szakmai, gazdasági szempontokat is figyelembe vevő eljárás során, és mintegy 160 cég fel is került a szakkivitelezők listájára – tette hozzá. A minősítési rendszer előszűrőként működik: segíti a közös képviselőket – akik jellemzően nyilvánvalóan nem építőipari szakemberek – a cégek közötti választásban, és garanciát jelent arra, hogy a lakók megfelelő minőséget kapnak a pénzükért. Vagy ha nem, az ÉMI szakembereinek ellenőrzése után a hibák javítására kötelezhetik a kivitelezőt – hívta fel a figyelmet a vezérigazgató. A minősítés célja kettős: meg kívánják tisztítani az építőipart a kóklerektől, és fel kívánják számolni a körbetartozásokat. Ám az ÉMI azokat a munkákat, amelyeknél nincs állami támogatás, csak a társasházak kérésére ellenőrizheti.

Ha értesülnek arról, hogy egy az állami pénzek felhasználására már minősített cég munkájával kapcsolatban probléma merült fel, jellemzően egy héten belül ellenőrzik az építkezést. Bejelentést bárki tehet: a társasházi közös képviselő és a lakók is. „Az eddigi tapasztalatok alapján a megkeresések döntő többségénél kiderül – tette hozzá Vida Attila –, hogy valós problémáról van szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.