Válasz Bauer Tamásnak

Bauer Tamás 2012. már cius 24-én megjelent írásában (A Jobbik és a politológusok 2.) vitatja korábbi cikkünkben (Szóba állhatunk-e a Jobbikkal?, 2012. március 12.) foglaltakat, melyben azt állítottuk: a „jelenlegi magyar politikai viszonyok között a Jobbikkal való vita elvi és gyakorlati megfontolásból elkerülhetetlen”.

Bár Bauer Tamás véleményét sok esetben megfontolandónak tekintjük, az alapkérdésben továbbra sem értünk egyet.

Bauer Tamás mintha szándékosan félreértené, hogy mi „vitáról” és nem „együttműködésről” beszélünk a Jobbikkal kapcsolatban. Egy pillanatig sem állítottuk, hogy a Jobbikot mint a demokratikus centrumban lévő pártot kell kezelni. A vita éppen arra ad lehetőséget, hogy a politikai erők megvonják a határokat az elfogadható és nem elfogadható nézetek között. Amíg erre nem szánják el magukat a politikai szereplők, addig a Jobbik politikusai (és élünk a gyanúperrel: a választók meghatározó része is) gyávaságként, megfutamodásként értelmezheti a viták elutasítását, ez pedig csak a szélsőjobboldalt erősítheti tovább.

A Jobbikkal úgy kell vitázni, mint olyan párttal, amely a demokratikus kereteken túlnyúlik, és erre rá is kell mutatni – mint ahogy az az általunk említett brit esetben, a BBC-ben is történt Nick Griffinnel. Azt is fontos lenne megérteni, hogy a Jobbik magas támogatottsága miatt megkerülhetetlen a politikai nyilvánosságban és a parlamentben, ahol mindennapos és egyben elkerülhetetlen is a képviselőivel folytatott politikai vita. A Bauer Tamást is tagjai között tudó Demokratikus Koalíció tagjai is folytattak korábban vitákat a parlamentben jobbikos politikusokkal – például Vadai Ágnes Volner Jánossal.

Bauer Tamás írásában azt is állítja: bár elismerjük, hogy a politikai antiszemitizmus és a félkatonai szervezet működtetése szerintünk is a Jobbik politikájának meghatározó elemét képezi, ennek nem tulajdonítunk különleges jelentőséget. Ez tévedés: korábbi írásainkban többször is leszögeztük, hogy a Jobbikot (politológiai kritériumok alapján) szélsőséges, rendszerellenes pártnak tartjuk, és vitába szálltunk azon elemzőkkel, akik más állásponton voltak. Egy, a Kritika hasábjain közölt írásunkban azt is egyértelművé tettük: véleményünk szerint a Jobbik ötvözi a nyugat-európai pártok egyik fő jellemzőjének tartott modern „neopopulista” és a második világháború környékén Európában működő szélsőjobb iránti nosztalgián alapuló „neofasiszta” pártok vonásait. Ez azonban nem indokolja a Jobbik „náci típusú pártként” való meghatározását, arról nem is beszélve, hogy ez a szélsőjobbal szembeni politikai stratégiaként is értelmetlen: a „fasiszta” és „náci” jelzőket ugyanis a párt egyes szavazói ismagukra vehetik, ez a politikai stigma pedig könnyedén megakadályozhatja, hogy gyengén kötődő szavazói visszaterelhetőek legyenek a demokratikus pártok irányába.

A Bauer Tamás által felsorakoztatott érvek ugyanazok, melyeket a párt betiltása mellett szoktak érvként felhozni, amin pedig véleményünk szerint elgondolkodni sem érdemes. Továbbra is tartjuk: a fő probléma, hogy a szélsőjobboldali eszmék iránt erős a társadalmi kereslet, és amíg ez fennmarad, maga a jelenség is újratermelődik. A nyugat-európai országokban a szélsőjobboldal elleni társadalmi keresletcsökkentő programokban gyakran szerepet vállalnak kiugrott, egykori szélsőségesek is. A Bauer által említett Németországban külön intézmények és programok vannak arra, hogy ezeket az embereket kiemelhessék a szélsőséges csoportokból. Magyarországon itt még messze nem tartunk, ehelyett arról folyik a vita, hogy lehet-e megszakítani a soha nem is létezett politikai karantént a Jobbik körül.

A szerzők a Political Capital elemzői

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.