A vártnál nagyobb drágulás

Sokkal több van a magyar gazdaságban, mint amennyit az kiad magából, és ez most már évek óta így van – állapítható meg a Magyar Nemzeti Bank inflációs előrejelzéséből.

A legutóbbi, decemberi prognózist több helyütt át kellett írni, igaz, nem drasztikus mértékben. A gazdasági növekedés a 2012-es évre változatlan maradt, e szerint a felszínen lebeg a gazdaság, amely 0,1 százalékot tud javítani a teljesítményén, míg jövőre az 1,6 százalékos korábbi becslést 1,5 százalékosra kellett módosítani.

Az inflációnál jóval nagyobbat kellett korrigálni. Az adóemelések januári hatálybalépésével, az üzemanyagár-robbanással és a forint év eleji gyengülésével magyarázható, hogy a decemberben készült, 2012-re szóló MNB-prognózis ötszázalékos szintjét 5,6 százalékosra kellett rontani, jóllehet a háromszázalékos inflációs cél elérésének dátumát – 2013 első fél éve – nem kellett átírni. A prognózis nem sok jóval kecsegtet: csökken a reáljövedelem (–2,2 százalék), a foglalkoztatottság a versenyszférában (–0,1), a belföldi fogyasztás (–1,5) és a beruházások volumene (–1,4). Egy jó hír van: az ország finanszírozási képessége a növekvő exportbevételek és az uniós források remélt gyorsabb lehívásának eredményeként tovább javul.

Nem javul a költségvetés helyzete: a 2012-es deficit nemhogy a kormány által feladatul szabott 2,5 százalékot, de a Brüsszel által tolerált 3 százalékot is átlépi. Ráadásul úgy lesz a hiány az idén 3,1, jövőre pedig 3,4 százalékos, hogy abba a tartalékok bedarálását már beszámították. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.