Társasház-felújítás kamattámogatással

Idén 10-15 milliárd forint hitelkihelyezést tervez a társasházaknak az OTP, amely saját tapasztalatai szerint jó adósnak tartja a lakóközösségeket.

A bank mikro- és kisvállalati igazgatóságának üzletágvezetője, Csonka Tibor egy tegnapi háttérbeszélgetésen kérdésünkre elmondta: a társasházak által felújításokra felvett átlagos hitelösszeg 14-15 millió forint, a teljes társasházi hitelállományuk már 40 milliárd, ebből 14,7 milliárd forintnyit tavaly, 985 lakóközösségnek folyósítottak. Az átlagos hitelösszeg azért tűnik alacsonynak az épületek teljes energetikai korszerűsítését célzó beruházások költségéhez képest, mert a társasházi hiteligénylések között minimális, például lépcsőház festésére felvett néhány százezer forintos tétel is van.

Az OTP a 105 ezer társasház és lakásszövetkezet közül 35 ezernek számlavezetője már. Komoly potenciált lát a társasházi hitelezésben a növekvő energiaárak csökkentésére hivatott korszerűsítési munkálatok iránt fokozódó érdeklődés miatt, amit a hazai épületek túlnyomó többségén még nem végeztek el. Az viszont még nem eléggé közismert, hogy felújításra állami pályázatok nélkül is van mód állami támogatással, hiszen a társasházi hitelezés kamattámogatott, ráadásul a hozzá kapcsolható lakás-takarékpénztári számlával a jelenlegi, 4,95 százalékos kamat tovább csökkenthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.