Maradt a kamat

Sorozatban harmadik havi kamatdöntő ülésén is a hétszázalékos ráta szinten tartásáról határozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Az elemzői várakozásoknak megfelelő döntést bejelentő sajtótájékoztatóján Simor András jegybankelnök elmondta: túlnyomó többséggel győzött a kamattartásról szóló javaslat, noha egy 25 bázispontos csökkentésről, illetve növelésről szóló előterjesztést is feltettek szavazásra.

A kamattartás melletti érvek gyakorlatilag változatlanok, egyedül az infláció alakulása okozott meglepetést a szakemberek számára. Az tudott volt, hogy a fogyasztói árak az év eleji adóemelések miatt nőni fognak, de ekkora, 5,5, majd 5,9 százalékos ugrásra nem számítottak. Simor ezzel kapcsolatban jelezte, hogy az infláció a következő időszakban tartósan magas lesz, ám 2013-ban – a bázishatás miatt –gyors csökkenésnek indul. Mindent egybevetve a háromszázalékos inflációs cél 2013 első felében elérhető marad – vélte a jegybankelnök. Az MNB csütörtökön közli részletes inflációs előrejelzését, előzetesen Simor annyit mondott, hogy a decemberi, ötszázalékos prognózisukhoz képest a márciusban készült anyag már 5,6 százalékkal számol 2012-re, míg a jövő évre szóló becslést 2,6 százalékról háromszázalékosra rontották.

A belföldi kereslet tartósan alacsony marad, a reálbérek jelentősen csökkennek, s miközben az aktivitási ráta nő, beruházások híján a foglalkoztatásban nem következik be markáns javulás – sorolta a számításokat megalapozó érveket az elnök. Az idén a gazdasági növekedés 0,1 százalékos lesz, ennyit mondtak decemberben is. A 2013-ra szóló becslésüket azonban minimálisan mértékben, 1,6-ról 1,5 százalékosra vették vissza.

Simor szerint az EU/IMF-hitelszerződésnek kulcsszerepe van az országkockázat csökkentésében, s ezen keresztül az adósságfinanszírozás könnyítésében, ezért a nemzetgazdasági tárca véleményét osztja a devizakötvény-kibocsátás kérdésében. E szerint a megállapodás megkötése után érdemes kötvényt kibocsátani, s nem korábban, mint azt Töröcskei István, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója a napokban többször is felvetette. „Nem tűnik értelmes dolognak viszonylag drágán kimenni a piacra, ha később olcsóbban forrást tud szerezni a kormány” – hangsúlyozta a jegybankelnök, aki a miniszterelnöktől két hónap alatt sem kapott választ felajánlására, miszerint 2010 szeptemberéig visszamenőlegesen havi egy forintért vállalja a jegybank vezetését, ha a parlament megszünteti a jogsértést, amit a jegybankelnök fizetésének – mandátuma alatti – csökkentésével állított elő. A különbözetet Simor 2013 márciusáig, azaz megbízatásának lejártáig hátrányos helyzetű közgazdászhallgatók képzési támogatására ajánlja fel.

A jegybankelnök szerint még korai a devizakötvény
A jegybankelnök szerint még korai a devizakötvény
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.