Terézanyu-pályázat: tabudöntögetések

Rácz Zsuzsa írónő, a népszerű és híres Terézanyu-könyvek szerzője a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával harmadik éve hirdeti meg a Terézanyu-pályázatot. Újdonság, hogy idén a tinédzserek (18 éven aluliak) is indulhatnak egy csak nekik szóló témakörben. Rácz Zsuzsa arra biztatja őket, írják meg, milyen ma kamasznak lenni. A kérdés látszólag egyszerűnek tűnhet. Erről a generációról egy oktatáskutató nem olyan régen ezt nyilatkozta: „A digitális nemzedékből már az Y meg Z generációs diákok is köztünk élnek. Az ő információ- és képfeldolgozó képességük a miénknél gyorsabb, olyan kódrendszerek vannak a fejükben, amelyekkel hihetetlenül gyorsan tanulnak és reagálnak. Ott vannak a Facebookon, a Twitteren”. De vajon milyen a viszonyuk egymáshoz? Milyen a viszonyuk a felnőttekhez? Hogyan barátkoznak, hogyan kötnek szerelmeket? Mit csinálnak szabadidejükben? Vajon nyomasztják-e olyan gondok őket, amilyenek a korábbi generációkat nem? A középiskolásokat megszólító pályázathoz nemcsak egy ötezer karakteres írásművet, hanem egy mobiltelefonnal felvett kis videót is várnak a pályázat kiírói. Ez az illusztráció szólhat a legjobb barátnő/barát bemutatásáról vagy akár arról, hogyan szórakoznak a fiatalok.

A Terézanyu-pályázat emellett a felnőtt nőkhöz is szól. A hagyományokhoz híven Rácz Zsuzsa most is tabutémával kapcsolatban várja az ötezer karakteres írásműveket. Hogyan változik meg egy nő élete a gyermekvállalással? „Ez egy olyan kérdés, amelyről egy nőnek általában idealizált módon illik beszélnie, és valóban: én is azt gondolom, hogy a gyerekvállalás a legnagyobb öröm és kiváltság az életben. Arról azonban ritkán beszélünk, hogy egyúttal ez a legnagyobb horderejű változás is egy nő életében, amely sok kétséggel és nehézséggel is jár, és életünk minden területére kihat. Ezekről nehéz beszélnünk, mert tartunk tőle, hogy saját lelkiismeret-furdalásunk mellett a környezetünk is elítél. Azért választottuk ezt a témát, mert szeretnénk nyíltan beszélni arról, hogy milyen változásokat hoz a gyermekvállalás az életünkbe, a párkapcsolatunkba, a baráti kapcsolatainkba, hogyan változik a munka világában a helyünk, hogyan tudjuk összeegyeztetni az otthoni és munkahelyi teendőket, hogyan változik önértékelésünk, nőiségünkhöz és saját testünkhöz való viszonyunk” – mondja az írónő.

A pályázatokat mindkét kategória esetében a klub@terezanyu.hu e-mail címre várják. A leadási határidő: 2012. április 15. A zsűri által kiválasztott pályázatok szerzői között százezer forint összértékű könyvutalványt és értékes különdíjakat osztanak ki. A tavalyi győztesek írásait – Hány élete van egy nőnek? témakörben – a Terézanyu.hu oldalon olvashatják az érdeklődők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.