Mobilvészjelzés az erőszak ellen

Különös érzékenységgel nyúl a Vodafone Magyarország a társadalmi problémákhoz. Jól példázza ezt, hogy akkor, amikor számos vállalat a gazdaság stagnálásának hatására visszafogja CSR-programjait, a Vodafone-nál éppen ellenkező tendencia érvényesül: évről évre erőteljesen növeli szerepvállalását.

2008-ban a civil kezdeményezéseket helyezte országos fókuszba, amikor meghirdette Főállású Angyalok projektjét, 2009-ben nagy erőkkel csatlakozott a hátrányos helyzetűek oktatását új alapokra helyező H2O-rendszerhez, 2011-ben nagy ívű összefogást kezdeményezett a nők biztonságáért.

A statisztikák szerint Magyarországon hetente egy nő hal meg családon belüli erőszak következtében, élete során pedig minden ötödik magyar nő lesz legalább egyszer módszeres és rendszeres erőszak áldozata párkapcsolatában. Az erőszak minden esetben veszélyezteti a családban élő gyermekek jólétét is.

Egy gombnyomás

A Vodafone Magyarország, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesülettel összefogva átfogó biztonsági programot indított a párkapcsolati erőszak áldozatainak támogatására a mobiltechnológia segítségével. A program során az arra rászorulók egy GSM-hálózaton működő, gyufásdoboz méretű mobilkészüléket kapnak, mely veszély esetén egy gombnyomásra elküldi a vészjelzést és a pontos földrajzi koordinátákat is a központba, így lehetővé téve, hogy a hatóságok azonnal beavatkozhassanak. A riasztás során a műveleti központban megjelennek a készülék használójának adatai és tartózkodási helye, így megindítható a rendkívül gyors hatósági beavatkozás. A technológiát Spanyolországban és Nagy-Britanniában már sikeresen tesztelték.

A Vodafone a Nők Biztonságáért program kísérleti jelleggel 2012 február közepén indult a IX. kerületben. Kiemelt célja, hogy egy hosszú távon is működőképes, hatékony, a veszélynek kitett nők biztonságát növelő program épüljön fel, ahol találkozik a civil szakértelem, a technológiai innováció és a Vodafone munkatársainak speciális, a program érdekében alkalmazott tudása. A Vodafone professzionális szolgáltatókkal kezdte meg a kísérleti program tesztelését. Az első hónap már jelzi, kitűnő partnerekre talált a NANE Egyesület a IX. kerületi rendőrkapitányság, a Top Cop Security Zrt. és az iData Műszaki Informatikai Kft. összehangolt tevékenységéhez.

Kísérleti projekt

Miért éppen a IX. kerületet választották ki a kísérleti program bevezetésére, erről kérdeztük meg Fuxreiter Róbert kerületi rendőrkapitányt. – A NANE Egyesület és a budapesti rendőrkapitányság egyetértett abban, hogy egy különösen frekventált kerületben kell megkezdeni a tesztelést – mondja Fuxreiter Róbert. –Nem mintha Ferencváros veszélyeztetett kerület lenne, a 70 ezer lakosú városnegyedben az elmúlt évben 12 esetben volt csak szükség arra, hogy a lakosok jelzései alapján beavatkozzunk az asszonyok és gyermekeik védelmében. A választást az indokolta, hogy rendkívül heterogén a kerület összetétele. Rehabilitált, modern negyedek éppen úgy megtalálhatók itt, mint régimódi, hatalmas bérkaszárnyák és szinte falusias jellegű apró magánházak. Nagyon nagy a szóródás a lakosok életkorában és foglalkoztatottságában. Gyakorlatilag egy reprezentatív mintavételre alkalmas ez a kerület, ami annyit jelent, hogy a tapasztalatokat jól fel lehet majd használni a program kiterjesztésénél. Munkatársaink kiképzése a NANE Egyesület közreműködésével megtörtént, rendőreink felkészültek arra, hogy ha a helyszínre érkeznek a vészjelzések alapján, milyen döntéseket kell meghozniuk, hogyan reagáljanak a különböző szituációkra.

Távlatos tervek

Február közepén indult élesben a program. A potenciálisan veszélyeztetett nők maguk jelentkeztek arra, hogy részt kívánnak venni a projektben, közülük eddig nyolc kívánt élni az új lehetőséggel. Fuxreiter Róbert rendőrkapitány úgy látja, a jövőben hatásosan működhet a Vodafone által kezdeményezett program, nemcsak Budapesten, hanem az ország több nagyvárosában is.

A program hosszú távú célja az áldozatok biztonságérzetének helyreállítása, és az életük feletti kontroll visszaszerzésének elősegítése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.