Nem a Főgáz tette tönkre a szolgáltatót

Abból, hogy a Fővárosi Törvényszék esetleg a Főgáz kérelme alapján döntött az EMFESZ Kft. felszámolásáról, még nem következik, hogy a Főgáz „döntötte be” az EMFESZ-t – reagáltak az erről szóló lapinformációkra iparági szakértők.

Azt, hogy valóban a Főgáz volt-e a kérelmező, az illetékesek nem kívánják megerősíteni, s azt az értesülésünket sem, hogy ez a követelés százmilliós nagyságrendű lett volna. Ha az ügyben valóban a Főgáz érintett, akkor az csak leányvállalata, a Főgáz Földgázelosztási Kft. lehet.

A Főgáz az ügyben továbbra sem nyilatkozik. Ismereteink szerint a Főgáz-leányon kívül más cégeknek is volt elismert EMFESZ-követelésük. (Az EMFESZ által el nem ismert követelések pedig meghaladják a százmilliárd forintot.) Az vita tárgya az, hogy pontosan mi vezethetett az EMFESZ felszámolásához. Az azonban kijelenthető, hogy a Főgáz a folyamatban nem vállalt központi szerepet. A csődhelyzetet a 2009-es orosz–ukrán gázválság, valamint az EMFESZ-pénzekre szerveződött hálózatok egymás közötti feszültsége idézte elő.

Sajátos háttéralkukra utalt az is, az EMFESZ versenytársai 2009-ben gázzal segítették ki az ellátóját elvesztő céget, amely a termék egy részét nem fizette ki határidőre. A jussukat követelők között van az E.ON és az elszámolásokat végző Keler. Az akkori hírek szerint az EMFESZ-től a Főgáz követelt pénzt, de a fővárosi szolgáltató ezt diszkréten kezelte. A tíz napja elrendelt felszámolás levezénylőjét a bíróság – „figyelemmel az ügy tárgyi súlyára és az adósi társaság sajátosságaihoz igazodó különleges szakértelemre” – nem sorsolással, hanem kijelöléssel nevezte ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.