A Főgáz döntötte be az EMFESZ-t

Lapunk információi szerint a Főgáz tavaly augusztusi kérelmére határozott most a Fővárosi Törvényszék az EMFESZ Kft. felszámolásáról – ezt azonban nem sikerült megerősíteni. 2010 végén derült ki, hogy különböző iparági cégek – például az E.ON, a gázrendszert üzemeltető, Mol-tulajdonú FGSZ vagy az elszámolásokat végző Keler – összességében több tízmilliárd forintot követeltek az EMFESZ-től.

Az akkor még százezreket ellátó, ismeretlen hátterű gázcég elismerte anyagi helyzete megrendülését, a fizetést pedig bevételei elmaradására hivatkozva későbbre ígérte. A bevételelmaradásokat az EMFESZ részint jogtalannak, részint természetesnek minősítette. Több milliárd forintot tényleg kifizettek azután is, hogy az energiahivatal tavaly év elején bevonta engedélyüket. A felszámolás viszont mostanáig váratott magára.

Értesüléseink szerint az EMFESZ által korábban elismert Főgáz-követelés százmilliós nagyságrendű, és az FGSZ részéről is hallani hasonlóról. Góczi István, a cég ügyvezetője lapunknak leszögezte: ha tehetik, elejét veszik a felszámolásnak. Felhívta a figyelmet, hogy a céget 2009 óta visszaszerezni igyekvő ciprusi Mabofi közbenjárására számláikat zárolták. Így ha akarna, sem tudna fizetni.

Jogerős bírósági ítéletek szerint 2009-ben Góczi István segítségével az addigi tulajdonos Mabofi tudta nélkül, magyar hatósági segédlettel átjátszották a gázcéget az ismeretlen svájci RosGasnak. A tulajdonosváltást órák alatt bejegyző, ennek megváltoztatására azóta sem hajlandó cégbíróságon most zajlik a Mabofi bejegyzésének több hétig tartó folyamata. Ha ez megtörténik is, felszámolás alatt a tulajdonos már nem szólhat bele cége életébe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.