Elő a gereblyével és a hengerrel

A hirtelen jött melegben ébredezik a gyep is. A viszonylag hosszan megmaradt februári hó nyomásától megszabadult fűcsomók közül sok sárga, száraz, kopott. Kevéske munkával segíteni lehet a halódó gyepen.

Bármennyire is melegek a nappalok, a fűnyírók még az ősszel le nem vágott gyepes kertekben is pihenhetnek. Nem árt a fűnek a finom sepregetés, és érdemes a gyep széleinek rendbetételére is időt szánni, és már indulhat is a műtrágyázás. Kétféle gyep van: amatőr és profi. Gyepet tökételesen csak a képzett kertészek tudnak telepíteni, karbantartani.

Ehhez olyan eszközökre, vegyszerekre van szükség, amelyekhez egyszerű kertészkedő nem juthat hozzá, illetve nem érdemes megvásárolni egy néhány száz négyzetméteres területre. De azért kellő lelkesedéssel sokat lehet tenni a szép, egyenletes, zöld gyepért. Ha közelebb hajolnak a fűcsomókhoz, láthatják, hogy középről apró, vékony, világoszöld szálak tömege tör már elő. Pontosan azért nem szabad ilyenkor erősen gereblyézni, mert megsebzik a sarjakat. Bármennyire is kellemes az idő, még április közepéig nem érdemes elővenni a fűnyírót, és akkor is csak a friss növedék végét szabad a legmagasabb fokozatra állított géppel levágni.

Aki ősszel rajta hagyta a gyepen a leveleket, most megtapasztalhatja, hogy azok még ebben a szárazságban is több rétegben egymáshoz tapadva, nedves dunsztkötésként fojtják a fűcsomókat. Ha egyetlen fűszál is kilóg a levéltakaró alól, akkor az a csomó szerencsés, mert – igaz, csak takarékon – képes asszimilálni, és talán túléli a telet. A többiek pórul jártak, helyettük újat kell vetni.

A gyenge, ritkás gyep egy alapos szellőztetés után egy menetben kaphat nitrogén- és foszfortúlsúlyos – például 19:25:05 NPK-arányú – keverékműtrágyából négyzetméterenként 2-3 dekát, és ezzel együtt ki lehet szórni felülvetésként az angolperjéből 1-2 dekát ugyanekkora területre. A legjobb lenne, ha akadna a háznál gyephenger, de ha nincs, akkor a családot ki lehet rendelni a vetést betaposni. A hengerezés vagy a taposás nagyon fontos.

A kert árnyékos, hűvös részein megjelentek a zuzmók és a mohák is. Az ilyen gyep nagy bajban van. Ezek levélszerű, felfelé kunkorodó, színüket a nedvességtől változtató levélkéi a kevés tápanyagot, a pangó vizet és a tartós árnyékot jelzik. Ellenük is hatékonyak a vastartalmú mohairtó műtrágyák, de visszatértüket csak a gazdagabb gyeptáplálással lehet elkerülni. Szellőztetéssel és az öntözés visszafogásával is lehet csökkenteni a mohák, zuzmók életkedvét.

A friss vetéssel még ráérnek néhány hetet, de a talaj előkészítéséhez már hozzá lehet kezdeni. A legkedvezőbb, ha porhanyós és – 5-8 százalék nitrogént, 10-15 százalék foszfort és 20-25 százalék káliumot tartalmazó – műtrágyával feltöltött, gyommentes talajba kerül. Jó, ha a szűz talaj gyommentes, de a lakókörnyezetben a gyomirtással is várni kell, hogy a gazmagok kikeljenek, ekkor érdemes csak vegyszerezni. A magfojtó vegyszerek nyomában néhány napig bűz terjeng.

Ahogy egyre melegebbre fordul az idő, robbanásszerű növekedésnek indulnak a kerti növények. Ahol a gyepben hagymások is megbújnak, már vadul törnek elő. Aki több virágra vágyik, egyelőre meg kell elégednie a péntektől vasárnapig a budapesti Papp László Sportarénában rendezett Gardenexpón látható kompozíciókkal.

A jövő héten a tavaszi hagymásokról írunk.

Nem tud zöld ágra vergődni növényével? Kérjen segítséget a szerzőtől!

czaunerp@nepszabadsag.hu vagy kertesz.nolblog.hu

Ahol ősszel gereblyéztek, most csak műtrágyázni kell
Ahol ősszel gereblyéztek, most csak műtrágyázni kell
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.