Bíróság dönt majd a telekomadóról

Egyelőre nem kér összegszerű büntetést a bizottság az Európai Bíróságtól a telekommunikációs szektort sújtó magyar különadó miatt – mondta lapunk kérdésére az Európai Bizottság rendes napi sajtótájékoztatóján Olivier Bailly, a testület szóvivője azt követően, hogy bejelentették: az Európai Bíróságon folytatódik a válság adóként ismert különadó ügye, amely a távközlési szektort sújtja.

Egyelőre csak az uniós jog megsértésének megállapítását kérik, második körben lehet összegszerű büntetést kérni a bíróságtól. A bizottság lezárta az energiaszektort sújtó különadó vizsgálatát, és ebben az ügyben nem várható kötelezettségszegési eljárás. Továbbra is vizsgálja a testület a kereskedelmi szektort sújtó terhet. Mint a bizottság egyik szóvivője kifejtette, elsősorban a külföldi cégeket érő esetleges diszkrimináció szempontjából vizsgálják az ügyet, amelyben folyamatos az információcsere Budapest és Brüsszel között. A szóvivő szerint a következő hónapokban várható ezzel kapcsolatos döntés.

A távközlési cégeket sújtó különadó a bizottság álláspontja szerint két uniós szabályt is sért: egyrészt az ilyen különadók bevétele nem illethetné közvetlenül a költségvetést (bárminemű a távközlést sújtó adónak a piac szabályozásával és az adminisztrációval kapcsolatos költségeket kell fedeznie), de sérelmezik azt is, hogy az új adóról 2010 őszén a magyar kormány nem konzultált sem a bizottsággal, sem a telekommunikációs szektor szereplőivel.

– A magyar kormány meg van győződve arról, hogy a hatályos magyar szabályozás teljes mértékben összhangban áll az uniós joggal. A magyar kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az ágazati különadó nem csak a távközlési szektor szereplőit terheli, nem akadályozza a távközlési piacra való belépést. Célja a gazdasági válság körülményei között az általános adófizetési kötelezettséget meghaladó közteherviselésre képes adózók által az államháztartás egyensúlyának javítása – reagált a hírre a Nemzetgazdasági Minisztérium, hozzátéve, hogy sajnálattal, de tudomásul veszik az eljárás ekképpeni folytatását.

A három legnagyobb magyar távközlési cég nem kívánta kommentálni a fejleményeket. Korábbi nyilatkozataik nem teljesen koherensek: miközben kifejtették, hogy részt kívánnak venni az ország gazdasági stabilitásának megteremtésében, a cégek vezetői korábban azt is kifejtették, hogy ez az adónem szerintük nem szabályos.

A három (energia, kiskereskedelem, távközlés) szektort érintő különadókkal kapcsolatos eljárás még tavaly márciusban indult. A bizottságnál hangsúlyozzák: nagyon szilárd jogi alapokkal rendelkező ügyekben indít eljárást, mert nem cél beleszaladni egy kínos „vereségbe”.

A Reuters birtokába jutott dokumentumok szerint Magyarország komoly bírságra számíthat, amenynyiben nem módosítja a különadóra vonatkozó törvényt, amely alapján egyébként 2013-ig évente hatvanmilliárd forint bevételt szed be az adóalany vállalkozásoktól. A bírósági eljárásban alighanem szempont lesz az is: állami vállalatok konzorciumaként épp most alakul a negyedik mobilcég, amelyre évi minimum ötvenmilliárd forintot költenek az elkövetkező három évben. A per másfél-két évig is eltarthat. Elmarasztaló ítélet esetén meg kell változtatni a szabályozást, a jogtalanul kivetett adót befizető cégek a magyar bíróságokhoz fordulhatnak a visszafizetésért.

Mobilozó képviselő. Javítják az államháztartást
Mobilozó képviselő. Javítják az államháztartást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.