Októberben jön a második részlet

Adatlap, nyilatkozat – ezeket kell akkurátusan kitölteniük, aláírniuk, s két példányban benyújtaniuk az aláírási címpéldánnyal egyetemben azoknak a vállalkozásoknak, amelyek eredményesen akarnak szerepelni a – tudomásunk szerint – hamarosan induló bérkompenzációs pályázaton, amelyen az ötszázalékos béremelést idén kigazdálkodni nem tudók nyerhetnek legfeljebb 3 százalékpontos támogatást a 21 milliárd forintos pályázati keretből.

A papírmunka nem lesz vészes, az adatlap egyetlen oldalból áll majd, a nyilatkozat is csak ötből – a kormányzat lapunk által megismert tervei szerint. A pályázóknak a szokásos adatokon – név, székhely, adószám, cégjegyzék száma – túl a foglalkoztatással összefüggő információkat is meg kell adnia az adatlapon (amelyet majd egy kormányzati honlapról lehet letölteni), a 2010 és 2012 közötti időszakra vonatkozóan. Így a 2011-es átlagos statisztikai állományi létszámról, a vállalkozás teljes munkavállalói körét alapul véve az évi bruttó átlagkeresetről (ami nem érheti el a 215 ezer forintot) kell tájékoztatni, illetve a támogatással érintett idei munkavállalói létszámról – ide azok tartoznak, akiknek 2011-ben a rendszeres bére nem érte el a bruttó 181 400 forintot. Végül fel kell tüntetni az igényelt támogatási összeget.

A nyilatkozat összetettebb, s azt a célt szolgálja, hogy a kiíró meggyőződjön a pályázó alkalmasságáról. Többszörös szűrőn kell átesniük a jelentkezőknek, azok a cégek például hozzá se fogjanak a kitöltéshez, amelyek ellen a megszüntetésükre irányuló eljárás (csőd, felszámolás, végelszámolás) van folyamatban. Ahol köztartozás halmozódott fel, ott pedig arról kell sürgősen gondoskodni, hogy halasztást kapjanak az adóhatóságtól a fizetési kötelezettségükre, máskülönben őket is el fogják utasítani. Az sem számíthat megértésre, aki az elmúlt három évben a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból (NFA) származó támogatással összefüggő szerződéses kötelezettségeit nem teljesítette. S természetesen a rendezett munkaügyi kapcsolat is feltétele a pályázat befogadásának.

Domokos László ÁSZ-elnök – A számvevők ellenőrzik a felhasználást
Domokos László ÁSZ-elnök – A számvevők ellenőrzik a felhasználást

Érdemes kellő gondossággal eljárni a kitöltés során, mivel a formai okokból hiányosnak ítélt pályázatokat csak egyszer dobja vissza a központ, s aki másodjára is ugyanebbe a folyóba lép, azt automatikusan elutasítják. Formai hiányosságnak számít, ha kitöltetlenül maradnak a rovatok, vagy kimarad a csomagból az adatlap, nyilatkozat és a címpéldány másolata. A nyilatkozatban például egy jelöléssel (ami lehet áthúzás) kell ellátni azokat a rovatokat is, amelyek nem vonatkoznak a pályázóra, mert különben elbukik a pályázat.

A sikerrel járó vállalkozásoknak legkésőbb június végéig kell végrehajtaniuk a bérek nettó értékét megőrző emeléseket, visszamenőleges hatállyal, valamennyi munkavállaló számára. Erről ötoldalas hatósági szerződést köt a pályázókkal az illetékes munkaügyi központ. Az első körben a jóváhagyott összeg 70 százalékát folyósítják, a maradék összeghez való hozzáféréshez viszont előbb még egy jelentést kell beadni, mégpedig 2012. szeptember 28-ig. Ebben a szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítéséről, a béremelés végrehajtásáról, a létszám augusztus végéig történő megőrzéséről kell tájékoztatni a központot, továbbá a január és augusztus közti adófolyószámla kivonatát is csatolni kell.

Amennyiben ezt elfogadja a munkaügyi központ, 2012. október 15-ig folyósítják a támogatás második részletét. Ezt követően, 2013. február 28-ig kell még egy nyilatkozatot tennie a munkaadónak, hogy az idei átlagos statisztikai állományi létszáma a tavalyi létszámhoz képest nem apadt, valamint annak a feltételnek a teljesítéséről is, hogy a csökkentett munkaidőben dolgozók létszáma nem lehetett több 2012-ben, mint a 2011-es átlagos statisztikai állományi létszám ötöde.

Akkor sem dőlhetnek hátra a munkaadók, ha aláírták a hatósági szerződést. Vissza kell fizetni a támogatást, ha elmulasztják bejelenteni, hogy változás állt be azokban a feltételekben, amelyek alapján megkapták a támogatást, illetve ha időközben köztartozásuk keletkezett. Ezek bejelentésére 8 napja van a munkaadónak. Az is szerződésszegésnek minősül, ha az ellenőrzésre kijelölt ÁSZ és a Kehi a munkaadónak felróható okból nem tudja elvégezni a munkáját.

A támogatásként felhasznált összegnél többet kell a szerződésszegés esetében visszafizetni, mivel arra még rájön a késedelmi pótlék. További szankció lehet, hogy a szerződésszegőt legfeljebb két évre kizárhatják az NFA támogatási rendszeréből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.