Magánnyugdíjpénztárak: a kisebb vagyonok távoznak

Az eddigi tapasztalatok alapján a még mintegy százezer magán-nyugdíjpénztári tag döntő többsége továbbra is kitart kasszája mellett, s legfeljebb néhány ezren döntöttek úgy, hogy március végével visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe.

 A Stabilitás Pénztárszövetségnek ugyan nincsenek adatai arról, hogy eddig hányan jelezték, feladnák tagságukat, a pénztáraktól kapott információk alapján azonban valószínűleg csupán néhány százalék választotta a távozást. Még a végelszámolással való megszűnést választó kasszáknak a tagsága is túlnyomórészt inkább egy másik pénztárba lép át, de nem megy vissza a társadalombiztosítási rendszerbe.

A csaknem húszezres tagságával a legnagyobb piaci szereplőnek számító ING-nél például tegnapig mindössze 550-en jelezték átlépési szándékukat az állami nyugdíjrendszerbe, s náluk jóval többen vannak azok, akik más pénztáraktól mennének át a kasszához, vagy legalábbis ebbéli szándékukat jelezték az ING ügyfélszolgálatán – tudtuk meg a pénztártól. Az egy főre jutó átlagvagyon az eddig visszalépési szándékukat jelzők körében alacsonyabb, mint a maradók esetében, ami arról árulkodik, hogy elsősorban azok mennek el, akiknek az átlagosnál kisebb megtakarításuk volt a magán-nyugdíjpénztári rendszerben. Hasonló a helyzet a negyedik legtöbb pénztártag vagyonát kezelő AXA-nál is. A pénztár 13 ezer ügyfeléből eddig csak 460-an jelezték, hogy visszalépnek. A közel 17 ezres tagságával a harmadik legnagyobb Aegonnál valamivel rosszabb az arány, a pénztárnál eddig 1129 távozóról tudnak. A döntő többség azonban, úgy tűnik, annak ellenére kitart a magán-nyugdíjpénztári rendszer mellett, hogy a vezetőség nemrég arról döntött, a kassza végelszámolását javasolja, s ezt a közgyűlés valószínűleg meg is szavazza majd.

Az egy évvel korábbi akcióval szemben a kormány most nem törte magát azért, hogy visszakényszerítse a tagokat. A parlament például csak hétfőn fogadta el azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a visszalépők adómentesen kaphassák meg a nekik járó reálhozamot és tagdíj-kiegészítést, illetve ha azt önkéntes nyugdíjpénztárba utaltatják, akkor a kifizetések húsz százalékának megfelelő, legfeljebb 300 ezer forintos adó-visszatérítésben részesülhetnek, vagyis ugyanazokat a mentességeket és kedvezményeket, amelyek az egy évvel korábban távozókat is megillették.

A kisebb kasszák közül többen is tevékenységük lezárásáról, a végelszámolással való megszűnésről döntöttek, de a nagyok még jellemzően kitartanak. A tagok csaknem nyolcvan százalékát tömörítő öt legjelentősebb magánnyugdíjpénztárból eddig csak az Aegon jelezte, hogy beszünteti működését, bár rezeg a léc az AXA-nál is. Az Allianz olyan megoldást keres nyugdíjpénztárával kapcsolatban, amely mellett a legalacsonyabb működési költséggel tarthatják meg jelenlegi megtakarításaikat a tagok – mondta a társaság tegnapi sajtótájékoztatóján Kozek András vezérigazgató-helyettes. Mivel a működés paramétereit csak a konszolidációs folyamat végén lehet majd látni, ezért az idén nem írnak elő kötelező befizetést, de az biztos, hogy nem akarják végelszámolással megszüntetni a pénztárat – derült ki a Portfolio beszámolójából. Nem akarják lehúzni a rolót az ING-nél és az OTP-nél sem. Az előbbinél az idén semmit s jövőre is csak évi négyezer forint önkéntes támogatást várnak tagjaiktól (a tagdíjjal szemben ezt teljes egészében a működésre lehet fordítani), míg a minimális tagdíj havi ötszáz forint lesz. Az OTP-nél nem kérnek támogatást, cserébe viszont a tagdíj alsó szintje magasabban lesz: idén januártól májusig havi ezer, utána havi ötezer forint lesz a tagdíj legkisebb összege – tájékoztattak.

Teljes nyugdíj jár a tagoknak

A kormányzat részéről többször is megerősítették, hogy januártól azok is százszázalékos nyugdíjra számíthatnak majd, akik most nem lépnek vissza az állami ellátórendszerbe. Az ehhez szükséges törvénymódosításokkal azonban azóta is adós a kabinet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.