Autószellemek kísértik gazdáikat - és az adóhivatal

A márciusi fizetési határidő közeledtével több panasz is befutott szerkesztőségünkbe a gépjárműadóval kapcsolatban. Ezek szerint, bár már jó ideje nincs a család tulajdonában egykori autójuk, az illetékes helyhatóság mégis az adó befizetésére felszólító levéllel találta meg őket.

Volt olyan is, hogy a húsz éve nem látott Dacia „jelentkezett be” a családhoz. Egy másik olvasónk válás után költözött át egy másik fővárosi kerületbe, majd az ezt követően vásárolt autója után a korábbi lakóhelyének önkormányzata kérte az – illetékes helyhatóságnál amúgy lerótt – adó befizetését. Megjegyezte: levelet küldtek korábbi önkormányzatuknak, amire ugyan választ nem kaptak, de legalább több fizetési felszólítást sem.

Az érintett, s általunk megkeresett helyhatóságok szerint a megoldást a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál (KEKKH) kell keresni. A díjakat kivető helyhatóság ugyanis a KEKKH járműnyilvántartásától kapja az adatokat, amit köteles elfogadni, s mint hangsúlyozták: „attól eltekinteni nem is lehet”. Az önkormányzatok szerint előfordul, hogy a KEKKH-től annak ellenére sem az új tulajdonos adatait kapják meg, hogy az okmányirodán már átírták az adatokat. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ez ritkán fordul elő, és csak egyedi esetekről van szó. Amennyiben adminisztrációs hiba folytán nem írták át az új tulajdonost, akkor az autó volt gazdájának kell újra igazolnia a kiküldött adatoktól való eltérést, azaz az autó eladását. Az ismételt átírást minden esetben az okmányirodán kell kezdeményezni, a tévesen kivetett adó törlését pedig az adóhatóságtól kell kérni. Amennyiben tehát a panaszosok bizonyítani tudják a jármű eladását, akkor nem kell megfizetniük a teljesítményadót.

A problémás esetek többsége azonban nem az adminisztrációs tévedésekre, hanem az adásvételben részt vevők hanyagságára, az átírás bejelentésének elmulasztására vezethető vissza, holott erre a törvény nyolc napot ad az eladónak és a vevőnek is. Biztos megoldás az lenne, ha az autó vagy motorkerékpár eladója és vevője is bemegy a lakcímkártyáján szereplő önkormányzat okmányirodájába az adásvételi szerződéssel, és bejelenti az adatváltozásokat. Kevesen tudják, hogy az is a korrekt eljárás része, ha az eladó már nem adja tovább a háromoldalas forgalmi engedély tulajdonosra vonatkozó lapját, hanem letépi és az adásvételi szerződés másolatával együtt leadja az önkormányzatnál. (Ez a harmadik oldal, melynek C.1.1-es rovatában a tulajdonos neve, a C1.2-ben a címe, a C.1.3-ban a jogviszonya szerepel.) Ezzel az eladó biztosabban rendezheti a gépjárműadó lemondását, és a vevő is kényszerítve van a gyors ügyintézésre.

Erre minden adásvétel után szükség lenne, mert a teljesítményadót annak kellmegfizetnie, aki a KEKKH járműnyilvántartásában az év első napján tulajdonosként vagy üzemben tartóként szerepel. Ráadásul az adófizetési kötelezettség az egész adóévre vonatkozik. A KEKKH-nál lapunknak hangsúlyozták, amenynyiben a volt tulajdonos bejelenti az eladást, akkor a következő év elejétől már nem ő az adófizetés alanya, vagyis az eladónak ezt mindenképpen meg kell tennie.

Elhagyatott roncsautó-matuzsálem egy parkolóban
Elhagyatott roncsautó-matuzsálem egy parkolóban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.