Egyezkedne hitelezőivel az Albacomp

Csődvédelmet kért az Albacomp IT Informatikai Zrt. A cég vezetése múlt hét pénteken nyújtotta be kérelmét a bíróságra, melynek további döntéséig ideiglenes fizetési haladék illeti meg. Ez a cég mára, az Albacomp-csoport átszervezése következtében szinte kizárólag vagyon- és ingatlankezeléssel foglalkozik. Az Albacomp tájékoztatása szerint azért kényszerült erre a lépésre, mert a tevékenységét finanszírozó bank nem hosszabbította meg a cég lejáró hitelszerződését, így a társaság működése lényegében ellehetetlenült.

– A cég ezért csődvédelmet kért annak érdekében, hogy likviditási helyzetét rendezni tudja, célja a szállítókkal, hitelezőkkel történő sikeres csődegyezség megkötése, és a társaság ingatlankezelőként való további működtetése – derült ki a vállalat lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Kérdésünkre, hogy a társaság mely bankkal szerződött, és milyen összegű hitelről, illetve konstrukcióról van szó, a társaság lapzártánkig nem válaszolt. Pedig nem mindegy, hogy egy lejáró hitel hosszabbításáról, netán egy állandó, likviditást biztosító konstrukció felmondásáról van szó, legalábbis abból a szempontból, hogy a fejlemények vajon váratlanul érték a székesfehérvári cég vezetését, vagy sem.

Ugyanakkor az Albacomp tudatta azt is: a már jó ideje fő tevékenységüknek számító rendszer-integrációs üzlet változatlanul megy tovább, hiszen az Albacomp RI Rendszer-integrációs Kft. már egy ideje önálló entitásként működik, s teljesen független a már ma is szinte kizárólag vagyon- és ingatlankezelést végző Albacomp IT-től. A rendszer-integrációs céget 2008-ban alapították, azóta folyamatosan nyereséges, jelentős rendelésállománnyal rendelkezik, és az elmúlt egy évben több mint húszszázalékos árbevétel-növekedést ért el.

A céginformációs adatbázis szerint 2010 végén a társaságnál 208 970 darab törzsrészvényt tartottak nyilván, 2500 forintos névértéken, a jegyzett tőke 522 millió 425 ezer forint volt. A cég 2010 decemberében jött létre, miután az Albacomp Számítástechnikai Zrt. magába olvasztotta a Számítástechnikai és Ügyvitelszervező Zrt.-t. Ez része volt annak a folyamatnak, ami a Minárovits János nevével fémjelzett cégcsoport konszolidációját is jelentette egyben. A cég jelentős átszervezésen esett át, megszabadult a kevés nyereséget termelő, kis hozzáadott értékkel dolgozó üzletágaitól, s így a laptop- és PC-összeszerelés helyett a rendszerintegrációra, konzultációra és a teljes körű informatikai szolgáltatásokra helyezte a hangsúlyt. A cégnek meg kellett válnia a 25 évvel ezelőtti indulása óta működő hifiüzletágától, s feladták a kereskedelmi láncok és viszonteladók kiszolgálását is. Az egyesüléssel sikerült eltüntetni a korábbi Albacomp Zrt. veszteséges évei alatt felgyűlt mínusz 596 millió forintos saját tőkét, miután a SZÜV 2,6 milliárd saját tőkét vitt az új cégbe. A SZÜV-ben 1995-ben szerzett többséget az Albacomp, majd 2001-ben növelte közel százszázalékosra a részesedését. A csődvédelmet kért cég ma száz százalékban magyar tulajdonban, 17 magánszemély és a SZÜV MRP-szervezetének birtokában van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.