Öt új étolajat fejlesztettek Szegeden
Az olajok új napraforgó- és olajlenfajtákból, hidegen sajtolással készülnek – mondta el Áy Zoltán tudományos segédmunkatárs. A Nemzeti Innovációs Hivatal Baross Gábor-programja támogatta a munkát, amely két évig tartott, s elvégzésére 50 millió forintot nyertek. Az új olajok különlegessége a beltartalmukban rejlik. A napraforgóból készült hagyományos, boltban kapható étolajokhoz képest ezeknek a fajtáknak jelentősen módosították a zsírsavösszetételét.
Az olaj savtartalmát olyan magasra emelték, amely az olívaolajra sem jellemző. Az olívaolaj savtartalma körülbelül 80 százalékos, az új olajok savszintjét pedig 85-90 százalékra emelték, míg egy hagyományos napraforgó-étolajnál ez mindössze 25 százalék. A magas olajsav rendkívül jótékony hatással van a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, megelőzésére. Áy Zoltán szerint egy éven belül meg lehetne jelenni a termékekkel a piacon.