Oroszországból szeretettel

A teljes hazai bankszektor tavalyi adózás utáni veszteségéhez közelítő mértékű nyereségről számolhatott be tegnap az OTP. Míg a szektor összességében 92,5 milliárdos mínusszal zárta 2011-et, addig a legnagyobb magyar pénzintézet konszolidált adózott profitja 83,8 milliárd forint lett.

A menedzsment öröme azonban nem lehet felhőtlen, a nyereség ugyanis csaknem harmadával marad el az egy évvel korábbitól, bár elégedettségre adhat okot, hogy ez nem rajtuk múlott. A devizahitelek kedvezményes árfolyamú végtörlesztése nélkül a profit megegyezett volna a 2010-ben bezsákolttal.

Az OTP devizahiteles ügyfeleinek ötöde, 36 ezer adós élt a lehetőséggel és rendezte összesen 217 milliárd forintra rúgó tartozását egyharmad-kétharmad arányban hitelből, illetve megtakarításból. A banknak ez 65 milliárdos veszteséget okozott, ami jórészt a bankadóból való részbeni leírás, valamint a társasági adóra gyakorolt hatása révén végül összességében 33,6 milliárd forinttal csökkentette az adózott nyereséget.

Utóbbiból 31,6 milliárdot a tavalyi, kétmilliárdot az idei évre számol el az OTP, vagyis a végtörlesztés még a 2012-es nyereségre is hatással lesz, sőt… A bank számításai szerint az idő előtt visszafizetett hitelek miatt idén 11,4 milliárd forinttal csökken a nettó kamateredménye, amit ugyan részben ellensúlyoznak a végtörlesztéshez folyósított forintkölcsönökön beszedett pénzek, de összességében még így is 7,6 milliárdos nyereségcsökkenéssel számol emiatt. Ez a hatás pedig még hosszú évekig hatással lesz az OTP mutatóira, hiszen a most törlesztett jelzáloghitelek futamidejéből jellemzően 10-15 év volt hátra.

Az OTP magyarországi tevékenysége azonban a végtörlesztés hatása nélkül sem volt már olyan jövedelmező, mint korábban, a nyereség így is a negyedével csökkent volna. Hogy a csoport profitja mégsem esett ekkorát, az a külföldi leányoknak köszönhető, melyek eredmény-hozzájárulása az egy évvel korábbi háromszorosára, 17 milliárdról 51 milliárd forintra nőtt. A külföldi érdekeltségek még a végtörlesztés nélkül is az OTP nyereségének harmadát adták tavaly, míg ha azt is fi gyelembe vesszük, akkor már több mint a felét, ami arányaiban több mint a négyszerese az egy évvel ezelőttinek. A legszorgalmasabb az orosz leány volt, amely a 2010-es dupláját, 41 milliárd forint adózott nyereséget könyvelhetett el, köszönhetően a hitelezés látványos bővülésének.

– A külföldi érdekeltségek hozzájárulása a csoport profitjához idén valószínűleg tovább nő, köszönhetően elsősorban az orosz és az ukrán leánynál várt bővülésnek. Idehaza a nyereségesség további csökkenésére számít az OTP, amely a vállalatoknak, azon belül is különösen az agráriumnak nyújtott kölcsönök két számjegyű növelését tervezi – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Bencsik László vezérigazgató-helyettes, aki optimistának tűnik: a bank 2012-ben 0,1 százalékos gazdasági „növekedést” és a lakossági fogyasztás másfél százalékos visszaesését várja, miközben tavaly, 1,7 százalékos GDP-bővülés és stagnáló fogyasztás mellett a vállalkozói hitelállománya hét százalékkal zsugorodott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.