Az év elején beindult az amerikai piac

Az év első két hónapjában 2,062 millió új autó kelt el az Egyesült Államokban, ez 14 százalékkal több a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

A kedvező szalonadatok miatt felfelé kerekítették előrejelzéseiket a gazdaságkutató intézetek, és a 2012-es évre már a gyártók is 14 millió darabos forgalmat várnak. 2011-ben 12,8 millió új autó kelt el a piacon, ami tízszázalékos növekedést jelentett, de még messze elmaradt a 2001-es rekordévtől, amikor 17 millió új kocsit helyeztek forgalomba.

Az elmúlt hónap nyertese a 114 százalékos növekedést produkáló Chrysler, a Smart eladásai csaknem 60 százalékkal fejlődtek, míg a Jaguar és a Suzuki majd 50 százalékkal több autót adott el. A visszaesők listáját a 31 százalékkal zsugorodó Mitsubishi vezeti, de a Cadillac eredményei sem adnak okot örömre, hiszen csaknem harminc százalékkal kevesebb kocsijára került rendszám. A dráguló benzin ellenére az Egyesült Államok piacán immár harmincötödik éve vezet a Ford F pickup, amelyből ja nuárban és februárban 86 ezer kelt el, a legnépszerűbb személyautóból, a To yota Camryből 63 ezret adtak el. Gazdasági elemzők megjegyzik, hogy korai lenne hosszú távú következtetéseket levonni a fejleményekből, ám az amerikai gazdasági folyamatok szempontjából mindenképpen örömteli az értékesítésekben látható változás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.