A magyar ellen készül az osztrák posta

– Késésben van a magyar kormány a postai piac 2013-as megnyitásához nélkülözhetetlen jogszabályok megjelentetésével – jelentette ki tegnap egy rendezvényen Peter Umundum. Az osztrák posta igazgatósági tagja szerint Ausztriában „fair postatörvényt várnak” Magyarországtól. Vagyis a többi között azt, hogy az ötven gramm alatti küldemények piacán valóban tegyék teljesen szabaddá a versenyt. Az osztrák postai vezető úgy vélte, ez nemcsak a szolgáltatók, de egyben az ügyfelek érdeke is. Ugyanakkor hangot adott annak a reményének is, hogy az új törvény a magyar ígéreteknek megfelelően legkésőbb júliusban napvilágot lát.

A postai monopóliumok felszámolásáról az Európai Parlament még 2007-ben határozott. Döntése szerint az Európai Unió régi tagállamainak 2010. december 31-ig kellett megnyitniuk piacukat, az újonnan csatlakozott államok két év haladékot kaptak. Ez az idén decemberben lejár.

Ami azt jelenti, hogy a magyar postának jövőre az ötven gramm alatti súlycsoportban harcolnia kell a küldeményekért. Monopóliumának vége a levelezésben. Abból pedig, hogy milyen lesz ez a harc, a magyar cég már eddig is kapott ízelítőt. A piacra betörni készülő versenytársak ugyanis az elmúlt években is jelen voltak.

Az osztrák posta például csomaglogisztikai szolgáltatásaival jelent meg hazánkban. Magyar leányvállalata, a Trans-o-flex Hungary Kft. 2010-be kétmilliárd forint árbevétellel zárta az évet, tavaly pedig 2,3 milliárd forint forgalom mellett szerény, 36 millió forintos nyereséget könyvelt el. A társaság azonban anyavállalatával együtt nagy reményeket fűz a magyar piachoz.

Pesztericz Péter, a Trans-o-flex Hungary ügyvezetője úgy számol: az idén árbevételük meghaladja majd a 2,5 milliárd forintot, mérleg szerinti eredményük az ötvenmilliót. De a magát a magyar piac harmadik legerősebb csomaglogisztikai szolgáltatójának tartó vállalkozás a következő években is növekedést tervez.

A 2012-ben várt kilencszázalékos árbevétel-növekedést 2013-ban nyolc-, 2014-ben további nyolcszázalékos erősödéssel tervezik. Ez 2015-ig 27 százalékos forgalomnövekedést jelentene. Ami akkor válhat valósággá, ha a társaság a gondjaira bízott küldemények mennyiségét is terv szerint tudja növelni. Márpedig a tervek az idén 11, jövőre tíz-, 2014-ben kilencszázalékos bővülésről szólnak: három év alatt tehát összesen bőven 30 százalék felettiről.

A nemzetközi fejlesztésekbe évente 80-100 millió eurót pumpáló osztrák posta nem vár ölbe tett kézzel az eredményekre a magyar piacon. Anyacége támogatásával a Trans-o-flex Hungary kialakította új központi telephelyét a Budapesti Intermodális Logisztikai Központ (BILK) területén. A 90 millió forintos fejlesztés révén kiépült 3800 négyzetméteres küldeményszortírozó központ naponta átlagosan hétezer címre feladott 12 ezer küldemény kezelését végzi el. Az ügyfelek kiszolgálásában a Trans-o-flex Hungary 95 saját munkatársa, illetve szerződéses partnereinek mintegy kétszáz alkalmazottja vesz részt. A gondjaikra bízott küldeményeket 160 kézbesítőjárat juttatja el rendeltetési helyére 12 belföldi és négy nemzetközi útvonalon.

Az osztrák postánál biztosra mehetnek: a leányvállalattal sikerült megteremteni az alapokat a piaci terjeszkedéshez. A „sógorok” postája azonban 2013-ban nem a Trans-o-flex Hungary harcba küldésével próbálja majd megtépázni a magyar postát. Az 50 grammnál kisebb küldeményekért egy másik osztrák leány, a Feibra Magyarország száll majd versenybe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.