Nyílt forráskód a munkahelyen?

Magyar nyelven is elérhetők a jó minőségű, ám nyílt forráskódú irodai szoftverek, amelyek akár töredék áron képesek biztosítani azokat az irodai funkciókat, melyeket a költséghatékony megoldásokra éhező kis- és közepes vállalatok igényelnek. Az OpenOffice neve már sokak számára ismerős lehet, ennek továbbfejlesztett változata a LibreOffice, amelynek legújabb verziója már hetek óta elérhető magyar nyelven. Fejlesztésében magyar mérnökök és egyetemisták is részt vettek.

A legújabb kiadás több fontos újdonsággal érkezett, ezek közé tartozik az élőfejek és élőlábak egyszerűbb beszúrása, szerkesztése, míg a táblázatkezelő Calcban többsoros beviteli mezőt illeszthetünk az egyes cellákhoz. A Microsoft Visio-dokumentumok importálásához külön filtert készítettek a fejlesztők, miközben az adatbázisalapon dolgozóknak immár elérhető a natív PostgreS-QL adatbázisdriver. A gépelés közben valós időben frissülő szó- és betűstatisztika igen hasznos segítség lehet az irodai munkafolyamatok során.

Ebbe a kiadásba több olyan funkció is belekerült, melyeket magyar közreműködők fejlesztettek. Ilyen a Németh László által készített kiváló nyelvhelyesség-ellenőrző, a Lightproof, melyet eddig külön kellett telepíteni, és a Graphite betűtechnológián alapuló DTP-megoldások megjelenése – írja a LibreOfffice blogja. Ez utóbbi a betűkészlet (font) szintjén old meg speciális tipográfiai problémákat.

Timár András javaslatára újult meg a windows-os telepítő, illetve belekerült a csomagba Vajna Miklós egyetemista RTF-importáló filtere is. Az új kiadás Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerekre is letölthet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.