Lesz, aki rosszul jár

Az adójóváírás kivezetése és az egészségügyi járulék egyszázalékos emelése miatt idén a minimálbért 18 százalékkal bruttó 93 ezer forintra, a garantált bérminimumot – a szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozók minimálbérét –15 százalékkal bruttó 108 ezer forintra kell emelniük a vállalkozásoknak, hogy a kormányzat szándéka értelmében „senki se járjon rosszabbul,mint tavaly”. Azt a döntéshozók is belátták, hogy egy most már évek óta rosszul teljesítő gazdaságban irreális elvárás ekkora mértékű béremelést elvárni, ezért a munkaadóknak „csak” öt százalékot kell fizetniük saját zsebből, a többi összeget visszatarthatják a szociális adóból, azaz ennyivel kevesebbet kell befizetniük. A kedvezmény maximum 16 125 forint 75 ezer forintos bruttó jövedelemnél, és 190 ezer forintnál már elfogy, 2013-ban pedig csak 100 ezer forintig él.

Az már az elmúlt év végén látszott, hogy nagyon sok olyan vállalkozás lesz, amely még a rá eső ötszázaléknyi önrészt sem tudja kitermelni. Ráadásul ezek pont azok a cégek, amelyeknél a bérköltségek a kiadások legnagyobb részét jelentik, illetve amelyek alapvetően a minimálbér környékén foglalkoztatják az embereiket. S nem elhanyagolható körülmény az sem, hogy az idei adóváltozások épp az alacsony fizetésűeket sújtották. Mindezeket figyelembe véve a kormányzat úgy döntött, pályázatot ír ki azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az ötszázaléknyi önrészt sem tudják vállalni. A kormány már döntött a szükséges jogszabály-módosításokról is, amelyek most kerülhetnek az Országgyűlés elé, s a felhívás a hónap végén jelenhet meg. Mint azt Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár elmondta, a célra 21 milliárd forint jut, amit a költségvetésen belüli átcsoportosítással teremtenek elő. A pályázat egy hónapig lesz nyitva, ami azt jelenti, hogy a támogatás a júniusi fizetésekben jelenhet meg legkorábban. Ezáltal a minimálbéren vagy garantált bérminimumon foglalkoztatott legalább 450 ezer munkavállaló bérének rendezéséhez nyújt segítséget.

A pályázati feltételeket ismertetve az államtitkár kifejtette: elvárás, hogy a támogatást igénybe vevő társaság valamennyi munkavállalója esetében alkalmazza a bérkompenzálást, 2012-ben az előző évihez képest nem csökkenhet a foglalkoztatottjai száma, a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma nem haladhatja meg 20 százalékkal a 2011-es szintet. További feltétel, hogy az adott cég 2011-es bruttó átlagkereseti mutatója nem lehet magasabb bruttó 215 ezer forintnál. A pályázható összeg mezőgazdasági tevékenységű társaságok esetében 7 ezer euró/3 év, más cégeknél 200 ezer euró/3 év.

S hogy miért van jelentősége a bérkompenzációnak? A legfontosabb cél persze az, hogy ne vigyenek haza kevesebb pénzt az emberek, mint tavaly. A másik ok, hogy azok a vállalkozások, amelyek nem hajtják végre az alacsony keresetűek körében az elvárt béremelést, nem indulhatnak közbeszerzési eljárásokon, s nem pályázhatnak támogatásokra. A cégek eddigi reakciói alapján egyébként sok társaságnál az állami hozzájárulások ellenére sem fogják végrehajtani a béremelést, mert még a 2-3 százaléknyi önrészt sem tudják kitermelni. Ott elbocsátásokkal, fizetéscsökkentéssel vagy éppen a feketegazdaság felé tolódással próbálnak majd talpon maradni. Összességében tehát lesznek olyan munkavállalók, akik nem járnak jobban, mint tavaly.

A jobb helyzetben lévő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak egyébként munkahelyteremtő beruházási pályázatot is hirdetett a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból. Összesen 10 milliárd forint áll a cégek rendelkezésére, s március 30-ig lehet rá benyújtani a dokumentációt a fővárosi vagy a megyei kormányhivatalok munkaügyi központjaihoz.

Van-e elég fedezet a kártyán?
Van-e elég fedezet a kártyán?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.