Befuccsolt a Horvátországban erősítő Mol hazai cége

Felszámolási eljárás indult a Magyar–Amerikai Geotermia Kft. elle – közölte a Gazdaság.hu. Az 1997-ben alapított cég tulajdonosa a Mol, valamint az amerikai Ogden Power és Davenport Power.

Az USA Geotermikus Energia Szövetsége egy 2005-ös tanulmányban 2010-re 65 megawattos erőmű felépítését vetítette előre a kft. égisze alatt. Hírek szerint az Egyesült Államok kereskedelemfejlesztési ügynöksége 167 ezer dollárral támogatta a földhőt hasznosító erőmű megvalósíthatósági tanulmányát. Pozitív eredmény esetén első körben egy öt MW-s, föld alatti meleg vízzel működő villamos erőművet terveztek.

Az üzleti hírügynökség által fellelt éves beszámolók szerint ugyanakkor a cég évente mindössze százezer forintos tételeket költött, néhány millió forintos mérlegfőöszszeg mellett. A végelszámolásról tavaly márciusban döntöttek, ám a napokban a bíróság felszámolást rendelt el, vagyis az előzetes elképzelésektől eltérőenmaradhatott kiegyenlítetlen tartozás.

A horvát nemzeti energiatársaságot, az INA-t is irányító Mol eközben bejelentette: a tavalyi 34 millióról 191 millió dollárra növeli déli szomszédunknál kutatási-termelési kiadásait. Ezen belül kutatásra a tavalyi tizenkétszeresét, 62 millió dollárt, lelőhelyek fejlesztésére pedig a négyszeresét, 129 millió dollárt fordítanak. A Mol bízik abban, hogy az INA hamarosan újraindítja szíriai kitermelését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.