Több hónapos lemaradásban van a kormány

Miközben a kormány jelentős sikerként értékeli, hogy a február végén zárult végtörlesztéssel „megmentett” 160 ezer devizahitelest, úgy tűnik, megfeledkezett azokról az adósokról, akiknek valóban szükségük lenne a segítségre.

A már fizetésképtelenné vált adósoknak kidolgozott forintosítás, illetve a havi törlesztőrészleteket nehezen, de még valahogy előteremtőkön segítő árfolyamgát már több hónapos késésben van.

A bankokkal tavaly decemberben kötött megállapodás szerint a hitelét már legalább kilencven napja törleszteni nem tudó 150 ezer adóson úgy segítenének, hogy a kölcsönt forintra váltják, s a tartozás negyedét a bankok elengedik. Az akkori tervek szerint a folyamat gyors lett volna: a bankok januárban levélben értesítik az érintetteket, a programhoz csatlakozók március közepéig nyilatkoznak arról, hogy azért nem tudnak rendben teljesíteni, mert fizetőképességük jelentősen, igazolhatóan romlott, s az egész procedúra, a hitelek átváltása lezárult volna május közepére.

Csakhogy a parlament az év végi törvénykezési hajrában mindössze arról alkotott jogszabályt, hogy a bankok a leírással elszenvedett veszteségeik harmadát visszakapják a bankadóból, a program feltételeiről azonban, például arról, hogy mit is jelent a fizetőképesség igazolható romlása, nem született törvény. A kormány csak azután kapott észbe, hogy többen is felhívták a figyelmet: vészesen közeledik a márciusi határidő, a bankok pedig szabályozás híján el sem kezdték a folyamatot. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közleménye szerint jelenleg a szükséges jogszabályt készítik elő, s várhatóan március elején nyújtják be a parlamentnek. Az NGM tájékoztatójából kiderül: a jelentkezési határidőt két hónappal május közepére tolnák ki.

Ugyanakkor úgy tudjuk, még nincs meg a brüsszeli jóváhagyás a programhoz kapcsolódó kamattámogatáshoz. (A tartozások negyedének elengedése önmagában is csökkenti a törlesztőrészletet, de igazán jól azok járnak, akik kamattámogatást is igénybe tudnak venni – ennek feltétele, hogy az ingatlan szerződéskori forgalmi értéke nem haladta meg Budapesten a 20 millió, vidéken a 15 millió forintot.) A dotációra az Európai Bizottságnak is áldását kell adnia, ám ez eddig nem történt meg. Információnk szerint már csak technikai jellegű pontosítások vannak hátra, és hamarosan meglehet a jóváhagyás.

Az új típusú árfolyamgáttal is lemaradásban van a kormány. A vonatkozó jogszabályt csak február 10-én nyújtotta be a parlamentnek, a korábban gyors iramot diktáló Országgyűlés azonban azóta sem fogadta el. Lassítja a folyamatot Rogán Antal módosítója: a gazdasági bizottság fideszes elnöke a bankokkal kötött megállapodással szemben úgy korrigálná az elképzelést, hogy a 30 milliós korlát nem a lakás értékére, hanem a hitel összegére vonatkozna. Emiatt most újra meg kell futtatni a koncepciót a bankszövetségnél, amely hétfőn dönthet a javaslatról. Tovább bonyolítja a képet, hogy Rogán azóta benyújtott még két javaslatot, az egyikben 15 milliós, a másikban 20 milliós plafont javasol.

150 EZER

A LAKÁSHITELESEK egyre növekvő része, ma már csaknem 150 ezer adós, nem tudja fizetni az adósságát, a nekik szánt segítség azonban csúszik a kormány késlekedése miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.