Közel a megegyezés

Tegnap közel került a megállapodáshoz a komáromi Nokia-gyár és az üzemi tanács vezetése azokban a kérdésekben, hogy hogyan és milyen módon bocsássák el azt a 2300 főt, akiknek leépítését február közepén jelentette be a finn mobiltelefon-gyártó – tudta meg a Népszabadság.

László Zoltán, az üzemi tanács vezetője megerősítette értesülésünket. Hozzátette: ha minden jól megy, a jövő héten lezárhatják a megbeszéléseket, ha mégsem, akkor reményei szerint ezt a rákövetkező héten meg tudják tenni. Mint megjegyezte három markáns kérdésben tárgyalnak. Így fontos téma, hogy milyen juttatásokat kaphatnak az elbocsátott dolgozók, hogyan segítsék azokat, akik nem tudnak elhelyezkedni, a harmadik nagy terület pedig az elküldendő alkalmazottak kiválasztásának módja. A már elért, meglévő konkrétumra vonatkozó kérdésünket ugyanakkor az üt vezetője elhárította, mert mint megjegyezte: még nem született megállapodás.

Arra kérdésre, hogy milyen esélyeik vannak új munkahelyet találni az elbocsátás sorsára juttott dolgozóknak, úgy reagált: ilyen helyzetben a jó lehetőségnél is van jobb. Pozitívum, hogy már most több, északnyugati országrészben működő vállalat jelezte, hogy szívesen adna munkát a Nokia dolgozóinak. Vannak érdeklődők azonban Somogy és Baranya megyéből is. Ezek elsősorban elektronikai, illetve autóipari vállalatok. Érdeklődtek Ausztriából is. Ahogy László Zoltán fogalmazott csak a szakszervezethez befutott igények alapján most úgy látszik, hogy 400-500 embernek azonnal lenne munkahelye. Az persze más kérdés, hogy a felkínált lehetőségekkel él-e, vagy tud-e élni a munkavállaló?

A döntésüket befolyásolhatja, hogy a Nokia rendkívül jó körülményeket biztosított az alkalmazottaknak, s ez akár válogatóssá is tehetné a dolgozókat, de alighanem ezeket az elvásárokat az élet úgyis felülírja – fogalmazott László Zoltán. Az is bizonytalanná teheti a dolgozókat, hogy még nem végleges pontosan az elküldendő alkalmazottak köre. Így azt sem lehet megmondani, hogy a befutott kereslet menynyire képes lefedni az elbocsátandó munkavállalói állományt. Az ausztriai lehetőség például könnyen lehet egy, a nyugati határ mellett élő alkalmazottnak kecsegtető, ám az északi országrészben élő dolgozó a családi háttere miatt már nem biztos, hogy fel tudja azt elvállalni.

A kialakult helyzettel kapcsolatban Pákozdi Szabolcs, a Komárom-Esztergom Megyei Munkaügyi Központ vezetője kifejtette: a januári felmérés szerint a megyében 1541 álláshely van, ebből 751 új, azaz az év eleje óta jelentették be. Tájékoztatása szerint az ilyen helyzetben szükséges munkákat már elvégezték. Hogy a közeljövőben milyen további konkrét lépéseket tudnak tenni a dolgozók érdeké ben, arra egyelőre nem kívánt válaszolni, mert mint mondta ez attól is függ, hogy pontosan kiket is küldenek el Komáromból, azok milyen képesítéssel rendelkeznek.

Ha ismerik ezeket akkor tudnak lépni. Mindenesetre a szomszédos önkormányzatokkal és a régiós munkaügyi központokkal már felvették a kapcsolatot. Megjegyezte: náluk eddig 35-40, dön tően a feldolgozóiparban tevékenykedő társaság jelezte szándékát, hogy alkalmazna Nokiadolgozókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.