A Tuba-tanya ura az Év vendéglátója

Rápolthy István csaknem húsz éve vásárolt a puszta közepén egy félhektáros tanyát romos kis házikóval, ezt bővítette, fejlesztette, korszerűsítette. Most évente 8-10 ezer vendég fordul meg a több díjat elnyert vendéglátóhelyen.

Az alföldi pusztában fölépült Tuba-tanya tulajdonosától, Rápolthy Istvántól szinte minden vendége megkérdezi, hogy a tanyát kiről vagy miről nevezte el, úgyhogy tisztázzuk mi is az elején: az öthektáros birtok Rápolthy úr anyai dédpapája, az 1848-ban született Tuba Ferenc után kapta a nevét. Szigorú tekintetű, hosszú bajszú, alföldi parasztgazda volt az öreg, akinek megsárgult fényképe ott lóg az étterem vályogból tapasztott falán, mintegy jelezve, hogy miféle ételekre számíthat itt a vendég.

Nos, kímélő konyhára éppen hogy nem. Inkább csupa olyasmire, amiben Tuba gazda is örömét lelhette: kemencében sült, kapros kenyérlángosra, csülkös bablevesre, petrezselymes krumplival és párolt káposztával föladott kacsacombra, túrós batyura.

A másik obligát kérdés az szokott lenni, hogy a Tuba-tanya elhíresült konyhájából (ahol nincs modern sütő, kizárólag kemence!) kikerült sült húsok eredete vajon összefüggésbe hozható-e a birtokon látható baromfikkal, malacokkal és racka juhokkal. A válasz határozott igen – ugyanis a tanya csak részben turisztikai látványosság. Amúgy „igazi” parasztbirtok is, ahol Rápolthy István az alföldi magyar múltat akarja bemutatni. A Hajdú-Bihar megyei Nagyhegyes és Hajdúszoboszló között lévő, a hortobágyi pásztorhagyományok és az alföldi paraszti tradíciók által ihletett tanya magját egy több mint százéves vályogház képezi, amely körül gazdasági épületek állnak.

Rápolthy István csaknem húsz éve vásárolt a puszta közepén egy félhektáros tanyát romos kis házikóval, ezt bővítette, fejlesztette, korszerűsítette odáig, hogy ma fürdőszobával és minikonyhával fölszerelt apartmanházakban tudja a vendégeit elhelyezni. Az udvaron pulik futkároznak, a háborítatlanságra kuvasz felügyel, a tanyasi miliőt magyar szürke marhák, lovak és szamarak teszik teljesebbé. Hátul van egy kamra is, amelyet a tulajdonos „fitneszteremnek” nevez, ám itt természetesen csupa biokondigép található: hatalmas darab füstölt sonkák, oldalszalonnák és méteres kolbászok.

Minden idillikusságával együtt vonzó és marasztaló hely ez, nem csoda, hogy Rápolthy István úgy tekint rá, mint élete főművére, s annyira otthon érzi magát itt, mintha e vályogfalak között nőtt volna föl. Holott nem idevalósi: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jánkmajtison született, a miskolci vendéglátó-ipari szakközépiskolában, 1971-ben letett érettségi s többéves hajdúszoboszlói és balatoni pincérkedés után, vállalkozóként került Hajdúszoboszlóra. Érdekes adalék, hogy a nevével összeforrt magyaros vendéglátást voltaképpen a fürdővárosban nyaraló német vendégekkel együtt tanulta meg: sok ezer turista igényei alapján formálta meg a saját, amolyan „Tuba-tanyás” stílusát. A vendégeket ma is magyaros paraszti viseletbe öltözve fogadja, s az étkezés köré sajátos műsort kerekít. Habár több mint tíz alkalmazottja van, abból nem enged, hogy a hozzá látogatóknak ne ő maga mutassa be a tanyáját, ahol az elmúlt mintegy húsz esztendőben évente nyolc-tízezer vendég fordul meg.

Számos rangos szakmai díjjal elismerték már a munkáját: kapott Pro Turismo és Rozmaring Díjat, 2006-ban az Év vendéglátóhelye címet Hajdúszoboszló városától, nemrég meg Budapesten, a 20. Turisztikai Díjátadó Gálán az Év vendéglátója díjat vehette át.

A csoportok, amelyek a tanyára ellátogatnak, nemcsak a kemencék produktumaiból részesülnek, de ízelítőt kapnak a régi hortobágyi pásztorok mindennapjaiból. Fölpróbálhatják a cifraszűrt, meglengethetik a karikás ostort, citerazenét hallgathatnak, s falatozgatás közben persze pálinkáznak is. Rápolthy úr erre saját szertartást kreált: kicsiny fahordóból önti a pálinkát, s ha nagyon forró már a hangulat, akkor egyenesen a vendégek szájába. Vitatható, hogy ez mennyiben felel meg a magyar paraszti tradícióknak, de most talán nem is a néprajzi hitelesség a legfontosabb, hanem a vendéglátás öröme. Ami ott fénylik Rápolthy István arcán, amikor a munkájáról, pontosabban szólva az életéről beszél.

Csomagos akciók Torkos Csütörtökre

Ötszáz az elsőn, hétszáz a másodikon, és azóta folyamatosan több mint ezer étterem vesz részt a féláras vendéglői akcióban. Az idei, azaz hetedik Torkos Csütörtök újdonsága, hogy holnaptól a kereskedelmi szálláshelyeken folytatódik. A Torkos Csomagok kedvezményes ajánlataival a torkoskodó vendégek élhetnek mai vendéglői számlájuk felmutatása ellenében.

Az akció sikere töretlen, aki ma féláron eszik, jellemzően jó előre asztalt foglalhatott, a féláras napra ugyanis megtelnek az éttermek. (S. T.)

Rápolthy István tanyáján vendégeskedni igazi időutazás a múltba
Rápolthy István tanyáján vendégeskedni igazi időutazás a múltba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.