A söralátétek zöme a NAV raktárában marad

A korábbiakhoz képest érezhetően csökkent az első roham lendülete az idei adóbevallásoknál. Az év elején megváltozott adójogszabályok ugyanis az eddiginél később teszik csak lehetővé, hogy az adózók visszakaphassák a jogosan visszaigényelt adójukat.

Ettől az évtől már nem február elseje, hanem március elseje az első nap, amikortól visszautalhat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az nem változott, hogy erre a bevallás beérkezésétől számított 30 nap áll rendelkezésre. A legutolsó adatok szerint a személyi jövedelemadó elszámolására szolgáló 53-as bevallásból mindössze 106 ezer érkezett be az adóhatósághoz, aminek a többségét egyéni vállalkozók küldték be, rájuk ugyanis a február 25-i bevallási határidő vonatkozik.

Ennél korábban, február 15-ig kellett jelezni a magánszemélyeknek az adóhatóság felé az igényt, hogy a közreműködésükkel készüljön el az egyszerűsített bevallás. Amennyiben a munkavállalóról a hatóságnál rendelkezésre álló, különböző bevallásokból összegyűjtött adatokból készült ajánlatot elfogadja az adózó, le is tudta a dolgát. Ilyen ajánlatból 201 415 futott be a hét közepéig a NAV-hoz, de a végső mennyiség a hatóság várakozásai szerint 10 százalékkal nagyobb lehet, miután még tart az ajánlatok „érkeztetése”. Az adóhatóság becslése szerint nagyjából annyian választhatják idén is az egyszerűsített bevallást, mint tavaly. Ahhoz, hogy pontos legyen az elszámolás, az adózónak jeleznie kellett például, ha családi kedvezményben részesült.

Inkább kommunikációs fogásként jött be a söralátét
Inkább kommunikációs fogásként jött be a söralátét

A lakásügyek más módon is bonyolíthatják az egyszerűsített bevallást választók életét. Sokan esnek el ettől a lehetőségtől például azért, mert a tavalyi bevallásukban feltüntetett lakcímük megváltozott. A NAV ilyen esetben nem szerez tudomást az elköltözésről, csak ha az adózó azt hivatalosan jelzi felé.

Olyan is szép számmal előfordul, hogy akik nem jogosultak az egyszerűsített bevallásra, mégis kérvényezik. A NAV-ban külön ellenőrzési területet kellett létrehozni a szűrésükre, olyan tömegben érkeztek ezek a kérelmek. Például olyanoktól, akik amúgy elszámolnak a munkáltatójukkal is, vagyis a munkaadójuk készíti el a bevallásukat. Az sem ritka, hogy 53-as bevallást is beadnak, és ezzel párhuzamosan az egyszerűsített bevallást is elkészíttetnék. Arra viszont nincs példa, hogy mindhárom bevallási módot ki akarná használni az adózó. A NAV saját szűrési rendszert állított üzembe, amelyen fenn kell akadniuk az ilyen párhuzamosságoknak. Adóévente az egyszerűsített bevallást igénylők mintegy 15 százaléka marad végül ilyen bevallás nélkül, mert vagy nem jogosult rá, vagy nem érte el őket az adóhatóság.

Az idei bevallási szezon újdonsága az adónyilatkozat, közismertebb nevén söralátét. Ebből keddig 3508 darab landolt az adóhatóságnál. A szakértők korábbi számításai szerint mintegy 900 ezer adózó választhatná ezt a bevallási formát (ahol lényegében három adatot kell megadni), ám az eddigi tapasztalatok alapján ennek kevesebb mint a fele, néhány százezer adónyilatkozat keletkezhet a mostani bevallási szezonban. A többiek vagy a munkáltatójukkal számolnak el, vagy csak nem értesültek még arról, hogy ez a lehetőség is a rendelkezésükre áll – adott magyarázatot lapunknak a NAV, ahol abban bíznak, hogy idővel fel fog futni az adónyilatkozatok száma, az egykulcsos adózás mellett erre jók az esélyek, illetve az is segítene, ha további egyszerűsítések történnének az szja-törvényben.

Arról még nem tudott beszámolni az adóhatóság, hogy hányan adták be jogosulatlanul az adónyilatkozatot, ugyanis még nem dolgozták fel az eddig beérkezett dokumentumokat. Valamikor nyár elején állhat össze a kép, hogy mi a helyzet ezen a téren. Az biztos, hogy ebből a körből nagy összegű adót nem tud megfogni a NAV, ezért nem is rájuk fókuszálnak a jövedelemadók ellenőrzésekor, hanem azokra, akiknél a legnagyobb az adókimenekítés kockázata. De azok is számíthatnak ellenőrzésre, akik adót igényelnek vissza.

Többen kevesebbel tartoznak

Az elmúlt év utolsó napján 2215 milliárd forint adótartozást tartott nyilván a hatóság, szemben a 2010 végi 2308 milliárd forinttal, ugyanakkor az adósok száma a tavalyihoz képest kissé nőtt, s meghaladta az 1,5 milliót – közölte a Feketelista.hu. A 100 millió forintnál nagyobb összeggel, 180 napnál hosszabb idő óta tartozó cégek listáján 2742 társaság szerepel, ami 5,4 százalékos növekedés. Az e körbe tartozó cégek mintegy 75 százaléka felszámolás alatt álló vállalkozás. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.