Újraélednek az áfacsaló cégek

Fodrásznál, temetkezési vállalkozónál, szaunaüzemeltetőnél kopogtathat idén az adóhatóság.

Békésen alhatnak idén az induló evások, a vagyonkezelésben „utazók”, a gépjárműszervizek tulajdonosai, a vezetői tanácsadással foglalkozók, illetve azok, akik tőzsdei ügyletekben érdekeltek – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavalyi ellenőrzési programjában még szerepeltek az ellenőrizendő főbb tevékenységek, valamint más szempontból kiemelten vizsgálandó területek között, a 2012-esben már nem. Ez persze nem jelenti azt, hogy ebben az évben nem kell tartaniuk a revizoroktól, de ők most kikerültek a fókuszból.

Körbeszimatolnak a szaunákban
Luxusszauna a 2006-os BNV-n. Mindenre vevő a vásárlátogató, aminek köze van a lakáshoz

Náluk is nagyobbat fújhatnak a reklám, piackutatás területén tevékenykedő vállalkozások. Ezeket a tavalyi irányelvben még azon tevékenységek közé sorolta az adóhatóság, amelyekre a következő évek adóellenőrzései során komolyabb figyelem hárul. A másik három, szintén itt megemlített tevékenység – vendéglátás, munkaerőpiaci szolgáltatás, egyéb személyi szolgáltatás – mind előkelő helyet kapott az idei ellenőrzési irányelvben, a piackutatás végül nem. Az egyéb személyi szolgáltatás gyűjtőfogalom, valójában a temetkezés, a fordászat, szépségápolás, a szőrme mosása, tisztítása, de egyebek mellett a szaunák, szoláriumok működtetése is idetartozik.

Az evások közül azokra figyelt eddig kiemelten – vagyis látott bennük kockázatot – az adóhatóság, amelyek frissen alakultak. A tőzsdei ügyletek kiemelt vizsgálatát is indokoltnak tartotta tavaly még a szervezet. Rajtuk kívül hiányoznak még, pontosabban nevesítetten nem szerepelnek az idei programban az Orbán-kormány alatt bevezetett, az állami szférából végkielégítéssel elbocsátottak különadójához kapcsolódó bevallások, illetve az adó megfizetésének az ellenőrzése – ami annyiban érthető, hogy az adóalanyok jó része már túlesett ezen. Az adóhatóság tavaly nagyobb erőket mozgósított még a magán-nyugdíjpénztári visszalépésekkel összefüggő feladatokra, ám értelemszerűen idén már ezzel sem lesz sok gondjuk.

Találni más különbséget is. Míg az előző évben külön figyelem jutott azokra a vállalkozásokra, amelyek számottevő forgalmat bonyolítottak úgy, hogy közben a bevallásban csekély létszámú foglalkoztatottról számoltak be, ráadásul minimálbéren, idén róluk sem esik szó az irányelvben. Ez vélhetően összefüggésben lehet azzal, hogy a kormány 2012-re jelentős mértékű minimálbér-emelést határozott el, aminek a kigazdálkodása problémát okoz a cégeknek, s ezt nem akarja tetézni extra adóellenőrzésekkel (természetesen ebben az esetben sincs arról szó, hogy az adóhatóság mostantól eltekint a foglalkoztatással kapcsolatos adóügyi ellenőrzésektől). De talán felesleges procedúrákkal sem akarják traktálni a vállalkozásokat. A gazdasági növekedés szükségességéről, a feltételrendszer biztosításáról amúgy is sűrűn szoktak nyilatkozni a kormánytagok. Olyannyira fontossá vált ez, hogy immár a NAV ellenőrzési programjának „preambulumában” is helyett kapott: míg korábban a költségvetési bevételek biztosítását jelölték meg a hatóság kiemelt feladataként, idén ez kiegészült az illegális gazdasági jelenségek további visszaszorításával, hogy „az ellenőrzési tevékenység az adózói kör szélesítésén keresztül járuljon hozzá a nemzetgazdaság versenyképességének fokozásához”.

Ami az idei új feladatokat illeti, a szolidaritási hozzájárulási adó (a volt munkaadói tb-járulék) ellenőrzése, illetve az áfatörvény változása miatt a gépjármű bérbeadása során a felhasználás módjának vizsgálata miatt kell új dossziékat nyitni. Utóbbi esetében az áfa levonhatóvá válása miatt nézik majd buzgón az ellenőrök, hogy a gépjárművet üzleti vagy magáncélra használják. Az áfa visszaigénylési rendje is fokozottabb éberségre ösztökéli az adóhivatal munkatársait: az EU döntése miatt meg kellett változtatni az eljárást és a vállalkozásoknak nem kell addig várniuk a kiutalásra, amíg minden számlatartozásukat rendezték. A NAV szerint a kényszerű jogszabályváltozás kockázatokat hordoz. A szervezet arra készül, hogy a fiktív jogügylet alapján történő áfa-visszaigénylés nagy kísértéssé válik bizonyos vállalkozói körben.

Az áfa egyébként is a leginkább figyelt adónem lesz; korábban is erre jutott a legtöbb kapacitás, de most különösen nagy erőket tervez felvonultatni erre a területre a NAV. A törvényi változások – 75 napra növelt kiutalási idő, a részutalás intézménye – is ezt szolgálják. Az ellenőrzések javát a legnagyobb kockázatot hordozó adózók körében fogják elvégezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.