Csúszik a negyedik szolgáltató

Heteket csúszhat a negyedik mobilszolgáltató indulása, de a jelenlegi mobilcégek lefedettségnövelő hálózatfejlesztései is amiatt, hogy mindhárom jelenlegi szereplő megfellebbezte a mobiltender, a frekvencia-árverés végeredményét. Ezen az árverésen új szolgáltatás indításához elegendő frekvenciát szerzett tízmilliárd forintért a Magyar Posta Zrt.–Magyar Fejlesztési Bank Invest Zrt.–Magyar Villamos Művek Zrt. konzorciuma, míg további 33 milliárdért a Vodafone, a Magyar Telekom és a Telenor is nyert frekvenciákat, igaz, az állami szereplők spektrumának töredékét.

A januári döntés ellen a három, már a piacon lévő mobilszolgáltató a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone is fellebbezett. Alapvetően az új, piacra lépő szereplő árverésbeli részvételével, valamint az új belépő számára biztosítandó belföldi roamingszolgáltatás előírásával vannak problémáik – írja az NMHH közleménye, amely a fellebbezések konkrét, tartalmi elemeit nem ismertette. A fellebbezések alapján másodfokú eljárás indul, a döntés meghozatalára 45 nap áll rendelkezése. Ez azt jelenti, hogy ha helyben is hagyják a korábbi döntést, leghamarabb április elején kezdődhet meg a negyedik szolgáltató indulásával kapcsolatos munka. További hónapokra van szükség a szolgáltatások elindításához. Ugyanakkor, amíg az árverés végeredménye nem jogerős, addig a jelenlegi szolgáltatók sem vehetik használatba a frekvenciáikat, így a saját fejlesztéseik is késnek. Ez pedig arra enged következtetni, hogy komoly érvek lehetnek a cégek kezében, máskülönben a 3G-s mobilnetlefedettség országos szint közelébe fejlesztését lehetővé tevő, s saját bevallásuk szerint is kiemelten fontos fejlesztéseik csúszását nem kockáztatnák.

Iparági forrásaink ugyanakkor úgy vélekednek, hogy még mindig nem egységes a kormányzat a negyedik szolgáltató indulásában, tehát a fellebbezés jókor is jött.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.