Rajtuk is múlnak a kínai befektetések

Ding Jiansheng elnök-vezérigazgató szerint a kínai befektetőknek fontos viszonyítási pont lehet, hogy a Wanhua mire jut a tavaly megvásárolt BorsodChemmel. Ehhez arra is szükség van, hogy a kormány javítson a befektetési környezeten.

– Az elmúlt néhány hétben több kellemetlen hírrel volt kénytelen szembesülni a magyar kormány: leállt a Malév, és a Nokia is komoly leépítést hajt végre. Kell-e valami hasonlótól tartani a Wanhua BorsodChem részéről?

– Az elmúlt év második felében markánsan éreztették hatásukat az európai gazdasági problémák, s ez érintette a mi iparágunkat is. Az MDI-értékesítésünk enyhén, de emelkedett, míg a TDI üzletágban csökkenést tapasztaltunk. (Az MDI elsősorban a kemény, míg a TDI a lágy poliuretánhabok alapanyaga – A szerk.) A helyzetet nem segíti, hogy az európai gazdasági növekedés jelenleg a világon a legalacsonyabb. A külső makrogazdasági helyzet tehát egyáltalán nem kedvező, s nem volt az az elmúlt évben sem. Ennek ellenére mindent megtettünk azért, hogy 2011-ben növekedést érjünk el, ami végül összességében a termelés és az értékesítés esetében is összejött. Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy az eredeti céljainkat nem sikerült elérnünk.

– A dolgozói létszámot mindez hogyan érintheti? Szinten marad az állomány?

– A Wanhua annak érdekében, hogy megfelelő módon válaszolni tudjon a gazdasági válság kihívásaira, a csoporton belül a szinergiák teljes kihasználására törekszik. Emellett optimalizálja a működést, és igyekszik javítani a hatékonyságon. A Wanhua a befektetésén túl eddig 320 millió euró értékben segítette a Borsod-Chem működését. Ezt az összeget a TDI-2-üzem befejezésére, beüzemelésére, az MDI-üzemben végrehajtott technológiai fejlesztésre, illetve a vállalat likviditására használtuk fel.

– Mint a jelenlegi legnagyobb kínai befektetőnek, milyen a kapcsolatuk a magyar kormánnyal?

– Nem csak Magyarországon, hanem a teljes kelet-közép-európai régióban a miénk a legnagyobb kínai befektetés. A kapcsolatunk egyébként igen jó a kormánnyal, a kabinet támogatja elképzeléseinket. Azt hiszem, erre az is bizonyíték, hogy mikor legutóbb az akkor még fejlesztési miniszter Fellegi Tamás Kínában járt, az egyik üzemünket meg is látogatta.

– A kabinet arra törekszik, hogy szorosabb kapcsolatokat építsen ki Kínával és a kínai vállalatokkal. Mire lenne szükség ahhoz, hogy az eddigieknél látványosabb eredmények szülessenek?

– Azt hiszem, azzal sokan tisztában vannak, hogy a Wanhua tavaly megvette a BorsodChemet, s hogy a válság egyik legnehezebb periódusán a segítségünkkel sikeresen túljutott a vállalat. Ez a befektetésünkre irányította a figyelmet. Ha a kormány javítani tud a befektetési környezeten, és a Wanhua sikeres modell, minta tud lenni, akkor Magyarország más kínai vállalatok számára is vonzóvá válhat.

– Vannak olyan cégek, melyek a Wanhua befektetése révén, úgymond kapcsolt vállalkozásként már most is érdeklődnének Magyarország iránt?

– Azt tudom mondani, hogy akad. A Wanhua termékeinek felhasználóiról van szó. Olyan beszállítókról, melyek az autóiparral, háztartási gépek és készülékek gyártóival vannak kapcsolatban. Ők most azt figyelik, hogyan alakul, milyen irányban fejlődik itt a helyzet. Éppen ezért szeretnénk tovább fejlődni a kormány segítségével, amely így példa lehet az ilyen kínai befektetői csoportok előtt.

– A közelmúltban több beruházást is befejeztek. Terveznek új fejlesztéseket?

– Az új TDI-üzemünk az elmúlt év végén elkészült, ennek az éves kapacitása 160 ezer tonna. Emellett az MDI-üzemben is fejlesztést hajtottunk végre, amelynek köszönhetően a termelés 160 ezerről 240 ezer tonnára nőtt, ráadásul a minőségen is javítottunk. Ezeken túl biztosan lesz újabb beruházásunk, azonban egyelőre nincs bejelentenivalónk. Ennek az az oka, hogy még nincsenek megvalósítási terveink. Ha ezek megszületnek, akkor tudunk továbblépni. Az biztos, hogy Európa legversenyképesebb és legmegbízhatóbb szállítójává szeretnénk tenni kazincbarcikai vállalatunkat. A Wanhua változatlanul a BorsodChemet tekinti európai belépési lehetőségének. Ez volt a stratégiánk, s nem is változott.

– Mégis mikor indulhatnak el ezek a projektek?

– A terveink szerint a következő két-három évben. Ezek a projektek is azt a célt szolgálják, hogy a Wanhua BorsodChem versenyképességét, hatékonyságát továbbfejlesszük, a jövedelmezőséget javítsuk. Emellett szeretnénk előrébb lépni a minőség és a termelési biztonság terén, és javítani akarunk a környezetvédelmen is.

– Milyen volumenű beruházásokról lehet szó?

– Tanulmányozzuk a helyzetet, konkrét összegek még nincsenek.

– Hamarosan elindul a sorozatgyártás a Mercedes kecskeméti üzemében. Van üzleti kapcsolatuk a céggel vagy más hazai autógyárral?

– Ezzel kapcsolatosan annyit tudok mondani, hogy korábban nem tartozott a BorsodChem erősségei közé az együttműködés az autóipari cégekkel. Ezen a területen mindenképpen szeretnénk fejlődni.

– Terveznek együttműködést iskolákkal a szakemberképzésben?

– A dolgozói, személyzeti állomány fejlesztésén is dolgozunk, ez is része a versenyképesség javításának, s az is, hogy együttműködünk helyi felsőoktatási intézményekkel. A Miskolci Egyetemmel már most is van megállapodásunk, együttműködésünk, ám ezt tovább szeretnénk erősíteni. A hónap végén érkezik Magyarországra a Wanhua technológiai igazgatóhelyettese, aki további tárgyalásokat folytat majd éppen ennek a kapcsolatnak az erősítéséről.

– A BorsodChem megtartja a nevét, vagy idővel Wanhuaként működik tovább?

– Jelenleg a Wanhua BorsodChem nevet együtt használjuk, mert úgy gondoljuk, hogy a két cég egy integrációs folyamatban van. A két vállalat azonban ennek az előnyeit egyenként is használni tudja, s ilyen módon erősíteni tudjuk cégünket. Úgy látjuk, ha mindkét társaság logóját használjuk, az egyelőre a vevőknek és ügyfeleinknek is kedvező, s a társaság fejlődésére is jótékony hatással van.

Ding Jiansheng, a Wanhua BorsodChem elnök-vezérigazgatója
Ding Jiansheng, a Wanhua BorsodChem elnök-vezérigazgatója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.