Nincs veszélyben a hazai áramellátás

Miközben a hidegek miatt a környező országokban akadozik az áramellátás, Magyarországon megnyugtató a helyzet – közölte tegnap a Magyar Villamos Művek (MVM).

Az állami áramholding helyzetelemzése szerint a rendkívüli fagy tovább nehezítette a balkáni régió amúgy is forráshiányos áramellátását. Ezekben az államokban a jórészt vízenergiára, illetve szénre alapozott termelést az alacsony hőmérséklet különösen sújtja, miközben a hideggel arányosan ott is nőnek az igények.

 Az elmúlt napok magyarországi áramfogyasztása

A helyi rendszerirányító ezért Szerbiában, Horvátországban, Romániában, illetve Bulgáriában és Bosznia-Hercegovinában is az áramkivitel, sőt esetenként a belföldi ellátás korlátozására is kényszerült.

Nálunk a Magyar Villamos Művek jórészt atom-, szén- és gázalapú egységek áramát forgalmazza, amire kevéssé hat az időjárás. Ez arra is lehetőséget biztosított, hogy – mint írják – az MVM a szükséget szenvedő Szerbiát és Horvátországot is kisegíthesse árammal.

A honi áramrendszer egyensúlyáért felelős MVM-leány, a Mavir a februári hidegek beköszönte óta nem tett közzé tájékoztatást a helyzetről. Lapunknak is csupán a honlapjukon közzétett forgalmi adatokat ajánlották a figyelmébe. Számításaink szerint ebből kiderül: míg február első két hetében közel 3-3 százalékkal nőttek a hazai áramigények, addig e hét elején már körülbelül 1 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.