Ismét csökkent az alapok vagyona

Bár januárban a tőkepiacokon a folyamatok kedvezőbbre fordultak, hiszen alapvetően emelkedtek a mutatók, ezzel együtt még az eladók voltak túlsúlyban.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségéhez (BAMOSZ) csatlakozott tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 78 milliárd forinttal, azaz 2,4 százalékkal csökkent az év első hónapjában, ami egyrészt a 127 milliárd forintos nettó visszaváltásokból adódik, másrészt pedig az egyes alapok pozitív teljesítményéből – állapítja meg a szervezet legfrissebb jelentése. Az alapok jó teljesítménye, azaz pozitív hozama közel 40 százalékot tudott ledolgozni a visszaváltásokból. A hónap végén a BAMOSZ-tagok összesen 3183 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A hónap nagy vesztesei a pénzpiaci alapok voltak, ahonnan 66,7 milliárd forint áramlott ki, ami 4,9 százalékos csökkenést okozott a pénzpiaci alapok vagyonában. Ezen belül a likviditási alapokból 41,6 milliárd távozott. Ezúttal az euró- és dollárelszámolású pénzpiaci alapok vagyonát is apasztották a visszaváltások, bár a legnagyobb visszaváltást a forintalapoknál tapasztalták. Az árupiaci alapok viszont üde színfoltot jelentettek, mivel ide friss tőke érkezett. Ehhez azért hozzá tartozik, hogy mindez összesen csak 124 millió forint, de főleg a pozitív hozammal kiegészítve ez négyszázalékos vagyongyarapodást okozott. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.