Soványabb lett a boríték

Sztrájkot helyezett kilátásba a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a Metro áruházaiban, mivel a szakszervezet úgy látja, a cég dolgozóinak döntő többsége nem kapja meg a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez a bérkompenzációt. Emellett úgy tudjuk, további nagy áruházláncnál is akcióra készül a szakszervezet – erről a következő napokban döntenek a dolgozók. A KASZ szerint a munkabeszüntetésre azért van szükség, mivel a kereskedelmi ágazat nagy cégei – egy-két kivételtől eltekintve – nem akarják végrehajtani a kormány által ajánlott béremelést, pedig az ágazat dolgozói zömének januártól az adójóváírás kivezetése miatt nettó 10-12 ezer forinttal csökkent a fizetésük.

A KASZ úgy látja: a nagy kereskedelmi láncok a bértárgyalások során jobbára azzal a kifogással húzzák az időt, hogy még „tanulmányozzák” a bérkompenzációról szóló kormányrendeletet, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ezzel kapcsolatos útmutatását. A tárca becslése szerint cirka 790 ezer dolgozó járhat rosszul bérkompenzáció nélkül, jelentős részük a kiskereskedelemben dolgozik. Az ágazatban foglalkoztatott több százezer alkalmazott fizetése ugyanis bruttó 216 ezer forint alatt van, márpedig az ez alatt keresők nettó jövedelme csökken a változások miatt.

Míg a közszférában az állam biztosítja, hogy a 216 ezer forintnál kevesebbet keresőknek ne csökkenjen a korábbi nettó bére, a versenyszektort arra kérte a kormány, a cégek hajtsák végre a minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelését, ám ha a minimálbér és a 216 ezer forint közötti bérsávban legalább öt százalékot emelnek a munkaadók, akkor ezt az állam kiegészíti annyival, amennyi a nettó bér szinten tartásához kell. (Ez az alacsonyabb jövedelmi kategóriákban akár 20 százalék is lehet.) Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a napokban bejelentette, hogy erre a célra 130 milliárd forintot különítettek el a büdzsében.

A KASZ szerint azonban a kereskedelmi ágazat munkáltatói a kormány által garantált kompenzáció ellenére sem hajlandók emelni a béreken, illetve különféle trükkökkel próbálják leszorítani a dolgozók járandóságát. Szerintük számos olyan vállalkozás van, ahol differenciált, teljesítménytől függő bérezést kínál a munkáltató, ám a teljesítmény ebben az esetben az áruház jövedelmezőségének alakulását vagy a leltárhiányt is magába foglalja, s még ilyen feltételek mellett is mindössze háromszázalékos béremelést terveznek.

Élesen fogalmazott az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a KASZ felvetéseire, mondván: a szakszervezet nem néz szembe a valós helyzettel. Az OKSZ szerint a kereskedők az idén év elején elsősorban azt vizsgálják, hogyan tudják a munkahelyeket megőrizni. Ráadásul a szakszervezet fellépése azért is aggályos, mivel azt nekik is tudniuk kell, hogy az áruházláncoknál alkalmazottak jelentős hányada eddig a szakmai átlagnál többet keresett, jellemzően a minimálbér, illetve az ágazati bérminimum felett volt a bérük. Tény, hogy van olyan cég, ahol még nem született döntés a béremelésről, ám az a korábbi években is előfordult, hogy egyes társaságok csak később döntöttek a béremelésről – mondja Vámos György, az OKSZ főtitkára. Idén különösen nehéz megítélni a várható piaci helyzetet, azt viszont a szakszervezetnek tudnia kell, hogy a béremeléshez forrásra van szükség. A megalapozatlan fizetésemelés könnyen vezethet később forráshiányhoz. Tény, hogy a kereskedelmi ágazat nagy cégeit súlyosan érintették az utóbbi évek történései, így a 2007 óta recessziós ágazat nagyobb szereplői közül a többség az ágazati különadók nyomán veszteséges lett.

A Metro dolgozói már a munkabeszüntetésen gondolkodnak
A Metro dolgozói már a munkabeszüntetésen gondolkodnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.