Elhalasztott döntések

– Az üzleti környezet, a gazdaságpolitikai keretek kiszámíthatósága, tervezhetősége az egyik leglényegesebb mérlegelési szempont a beruházási döntéseknél. Az elmúlt időszakban sajnos e téren nem tapasztaltunk pozitív változást – jelentette ki nemrég lapunknak Dirk Wölfer, a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kommunikációs osztályának vezetője.

Mint mondta, számos vállalat arról számol be a kamarának, hogy a bizonytalanságok miatt egyelőre nem hoz végleges döntést újabb beruházásokról. – A kiszámíthatóságot, megbízhatóságot nagymértékben növelné, ha újra beindulna az érdemi párbeszéd az üzleti szféra és a kormányzat között, mert ez biztosítja a legjobban a kölcsönös érdekek azonosítását és a megfelelő megoldások kidolgozását – tette hozzá.

Még a Michelin által lefújt beruházás kapcsán kérdeztük az Amerikai Kereskedelmi Kamarát, hogy miképpen látják a magyarországi helyzetet. Dávid Péter ügyvezető igazgató akkor azt mondta, nem tud olyan nagy beruházásról, amely elmaradna a magyar jogi és gazdasági környezet kiszámíthatatlansága miatt, a vállalatvezetők bizonytalanságát azonban ő is érzékeli. Hozzátette, olyan esetről azonban tudomása van, amikor egy nagy multinacionális elektronikai gyártó magyarországi leányvállalata nem kapott meg egy nagyon komoly megrendelést az anyacégétől, hivatkozva a jelentős minimálbér-emelésre és a béreket érintő új szabályozásra.

A Michelin Hungária Kft. január végén jelezte, hogy leállítja kapacitásnövelő beruházásait nyíregyházi gyárában. – A cég már évek óta komoly beruházással van jelen Magyarországon, és információink szerint nem is kívánja azt csökkenteni – közölte akkor lapunkkal a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (NKH, angolul HITA). Szerintük a társaság tisztában van a működését meghatározó környezettel, sőt az újrabefektetési terveiből arra lehet következtetni, hogy elégedett is azokkal. Hozzátették, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal a teljesen új piaci szereplők megjelenésének támogatása mellett az újrabefektetéseket is igyekszik elősegíteni.

Erre a célra jött létre a Reinvest nevű program, melynek keretei között a már hazánkban működő cégeket segítik abban, hogy a pozitív tapasztalatokat felhasználva további beruházásokat valósítsanak meg. A legutóbbi ilyen jellegű beruházások: Audi, Jabil, Robert Bosch, NSN – írták válaszukban. Arról pedig, hogy befektetők távoznának Magyarországról vagy a Michelinéhez hasonló lépésre készülnének, január végén nem volt tudomása a hivatalnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.