Az oroszok gyorsítanak a Déli áramlaton is

Lapunknak több energetikai szakértő is kétségeit fejezte ki aziránt, hogy belátható időn bármelyik nagy gázvezetékterv – akár az orosz Déli áramlat, akár a kaszpi gázra alapozó Nabucco – elérné hazánkat.

Az oroszok ugyanis nemrég hitet tettek az országukat Németországgal a tenger alatt összekötő, novemberben már át is adott Északi áramlat kapacitásainak megkétszerezése mellett. A lanyha uniós kereslet közepette az így várható évi 110 milliárd köbméter már felveti akár hazánk vagy Dél-Európa Németországon keresztüli ellátásának lehetőségét is. Ugyanakkor tegnap Alekszej Miller Gazprom-vezér a Déli áramlat kiépítésének kezdetét 2013 helyett 2012 végére helyezte. (A mi szerződésünk szerint a cső Szerbiából 2015-ben érne el hozzánk.)

Az oly nehezen induló, összeurópai Nabuccót ugyanakkor borús hírek övezik. Az ötös konzorciumhoz 2008-ban utolsóként csatlakozó RWE távozó elnöke, Jürgen Grossmann kedden azt nyilatkozta: neki mindegy, „Nabucco vagy Turandot”; a lényeg, hogy a Kaszpi-térség gáza a német energiakonszern segítségével Európába kerüljön. Az erről szóló tudósításokra hivatkozó tegnapi RWE-közlemény ugyanakkor rögzíti: nem szállnak ki ebből a gázvezetékprojektből. Igaz, megismétlik: az abba szánt gáz egyelőre nincs meg, és vizsgálódnak más hasonló útvonalú vezetéktervek iránt is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.