Válaszúton

Alig egy hónap van hátra február 15-ig, amikor lejár a felsőoktatási jCelentkezések benyújtásának határideje. Érdemes még alaposan átgondolni a választást, mert későbbi életünk, karrierünk múlhat ezen a döntésen. Kiss Istvánt, az Educatio Nonprofit Kft. pályaorientációs tanácsadóját kérdeztük a szakválasztás szempontjairól.

Kényszerű, nehéz döntési helyzetként élik meg a középiskola utolsó félévét a felvételi előtt álló diákok. „Mindenki azt szeretné tudni tőlük, amire eddig alig fordítottak gondot: mik legyenek, ha felnőnek?” – foglalja össze az alapproblémát Kiss István tanácsadó pszichológus. Eddig csak tanulásra biztatták őket szüleik és tanáraik: szerezzenek jó jegyet matematikából, történelemből és magyarból. Most viszont az a kérdés, hogy mire is lesz jó mindez a későbbiekben.

A szakember szerint a döntéshelyzet időben egyre korábbra csúszik. Az emelt szintű érettségi miatt gyakran már évekkel korábban ki kell választani az emelt óraszámban hallgatott tárgyakat, miközben a kamasznak még fogalma sincs, hogy milyen foglalkozási terület felé orien tálódjon. Ennek alapján könnyű lehet bejutni sok szakra, de az igazi választás az lenne, ha a személyiséghez, érdeklődéshez igazodó irányokat sikerülne kijelölni. Ehhez pedig idő kell. Márpedig a tapasztalat azt bizonyítja, hogy igazán akkor érezheti magát valaki jól egy szakmai területen, ha az megfelel a személyiségének és értékrendjének. „Ha már a foglalkozási területet meghatároztuk, akkor gondolkodhatunk a jegyek ismeretében a megcélozható képzési szintről, tudva azt, hogy a közép­ vagy felsőfokú szakképesítés, szakirányú végzettség és gyakorlat jelenti majd a legnagyobb előnyt a munkakeresés során” – hangsúlyozza a pszichológus.

A pályaválasztási döntés tehát hosszú folyamat, a felsőoktatási jelentkezés pedig a mérföldkő, ami lezárja az élet első 18 évének tapasztalatait és vágyait. A döntés olyan irányba mutasson, amerre szíve szerint indulna a jelentkező. A trend és az elvárások nem írhatják felül a személyes motivá ciót. „Ezért nem célszerű csak azért megjelölni intézményeket, hogy valahova bekerüljünk. Inkább a szakterületet kell meghatározni, és becélozni az elérhető képzési szintet” – tanácsolja a szakember, hangsúlyozva, hogy a megjelölt irányok sorrendjét 2012. július 10­-ig egyszer még lehet módosítani, lehet törölni is, de a lista február 15­e után már nem bővíthető. „A következő félévet használjuk arra, hogy tisztázzuk az alap érdeklődési irányainkat, összeállítva egy listát az intézményekről és a képzési programokról, megtartva a legszimpatikusabb 3­5 lehetőséget. Érdemes tesztelni elképzeléseinket a Felvi.hu honlapon elérhető önismereti tesztekkel.

Való Világ

A tanácsadás és a tesztek rámutathatnak a saját képességekre és tulajdonságokra, de nem pótolják a valós életben való tájékozódást. Érdemes olyan emberekkel beszélni, akik a választott területen dolgoznak, és egyúttal azt is megtudni, hogy a képzés alatt hogyan szerezhetünk szakmai gyakorlatot, ami az elhelyezkedésben legalább annyira fontos, mint a diploma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.