Fellegi Tamás a hétvégén már kicsomagolhat

Fellegi Tamás IMF/EU-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter nem lazíthat, ma már Bécsben kell meggyőznie az osztrák pénzügyi és politikai élet vezetőit, támogassák a magyar kormány erőfeszítéseit. Ez nem lesz egyszerű, hiszen az osztrák bankok a végtörlesztéssel és a bankadóval jelentős veszteségeket szenvednek el.

Az osztrákok vélhetően felhívják a magyar delegáció figyelmét arra is, hogy múlt pénteken Ausztria is áldozatul esett a Standard & Poor’s kilenc euróövezeti tagállamot érintő tömeges leminősítési akciójának, köszönhetően egyebek mellett az ország jelentős magyarországi kitettségének. A magyar államadósság több mint egyhetede, hárommilliárd euró az osztrák bankok kezében van.

Szakértők szerint ez önmérsékletre inti az osztrák kormányt, amelynek semmilyen érdeke nem fűződik ahhoz, hogy Magyarország fizetésképtelenné váljon. Abban viszont nem tágítanak, hogy saját bankjaik érdekérvényesítését támogassák. Andreas Treichl, az Erste-csoport vezérigazgatója egy prágai fórumon úgy fogalmazott: a magyar gazdasági és politikai problémák szerencsétlenek és károsak a régióra nézve, ám ha a kormány változtat hozzáállásán, a befektetők bizalmát egy éven belül visszanyerheti. Utóbbihoz az is kell, hogy megállapodjon az IMF-fel – idézi a Bloomberg a bankárt, aki szerint egyébként a régió bankrendszere egészséges, s emiatt az euróövezeti válságból fakadó hatásokat is tudja kezelni.

Az osztrák vizit jó bemelegítés lehet a pénteki brüsszeli próbatétel előtt, amikor is Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi és gazdasági biztosa közli Fellegiékkel, milyen előfeltételeket kell teljesítenünk ahhoz, hogy az IMF/EU-hiteltárgyalások egyáltalán elindulhassanak. Megfigyelők szerint addig semmilyen konkrét előrelépés sem várható, amíg a kedden, José Manuel Barroso bizottsági elnök által bejelentett, ellenünk indított kötelességszegési eljárás első határideje el nem érkezik. A magyar kormánynak harminc nap áll a rendelkezésére a kifogásolt, vélhetően az uniós jogba ütköző jogszabályok megvédésére.

Fellegi világjárása a héten átmenetileg véget ér, a további menetrendet magasabb szinteken határozzák meg. A szemafort Brüsszelben egyelőre pirosra állították, míg Washingtonban is csak elvi szinten foglalkoznak a magyar hitelkérelemmel. Az IMF igazgatósága az előzetes hírek szerint szerdán, lapzártánk után tekintette át a magyar gazdaság helyzetét. A Figyelő birtokába került előterjesztés elvben tartalmazza azt a kívánságlistát, amit a hitelhez mellékel a szervezet. Ebben a jegybanki függetlenség visszaállítása, a Költségvetési Tanács megerősítése, szigorúbb költségvetési politika, a válságadók mértékének jelentős mérséklése, majd kivezetésük, az ad hoc gazdaságpolitikai intézkedések megszüntetése, a tervezett reformok végigvitele, a szociális juttatások rendszerének átalakítása, a közösségi közlekedés átszervezése és a magáncsőd intézményének a bevezetése szerepel.

„Magyarországnak nem hitelre van szüksége. Nekünk nincs szükségünk a németek pénzére. Mi nem akarunk pénzt az EU-tól. Mi azt kérjük, kössünk egy biztonsági hitelmegállapodást” – fogalmazott Orbán Viktor tegnap az Európai Parlamentben, hozzátéve: Magyarország a piacról akarja finanszírozni magát, még akkor is, ha ez drágább, mint a hitel kamatai. A „kifeszített biztonsági hálóra” szavai szerint azért van szükség, mert a következő időszakban sok európai állam próbálja majd eladni állampapírjait, és így „közlekedési dugó” alakulhat ki.

Fellegi Tamás és Giro-Szász András érkeznek: a tájékoztató kezdetekor 324 forintot ostromolta az euró
Fellegi Tamás és Giro-Szász András érkeznek: a tájékoztató kezdetekor 324 forintot ostromolta az euró
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.