Lesznek vesztesek: az adóváltozások hatása a bérekre

A kormány döntött a bérek nettó megőrzését segítő csomagról, amelynek legfontosabb eleme, hogy pályázatot írnak ki azon munkaadók számára, akik még öt százalékkal sem tudnak hozzájárulni dolgozóik fizetésének szinten tartásához. A felhívás február végén, március elején jelenik meg, 21 milliárd forintos pénzügyi kerettel.

Ez az összeg legalább 450 ezer, de akár 700 ezer, minimálbéren vagy garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállaló bérének rendezéséhez nyújt segítséget - mondta el Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára tegnap.

A vissza nem térítendő támogatásért cserébe a pályázónak vállalnia kell, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges emelést valamennyi alkalmazottjánál végrehajtja, illetve azt is, hogy nem bocsát el senkit az év során. A munkaadóknak az ötszázalékos emelésből 2-3 százalékot kell fizetniük. A csomag részeként a kormány tervez munkahelymegőrző és -teremtő pályázatokat is, melyeken csak azok indulatnak, akik minden alkalmazottuknál végrehajtották a kompenzációt.

Arra a kérdésünkre, hogy idén a kormány mennyi pénzt kíván költeni az adóváltozás hatásának korrigálására, a bérek kompenzációjára, Czomba Sándor csak a tegnap bejelentett 21 milliárdot és azt a 100 milliárdot említette, melyet azok a munkaadók kapnak, akik be tudják vállalni az ötszázalékos béremelést. A munkahelymegtartó és -teremtő pályázati lehetőség pénzügyi oldaláról nem beszélt, de vélhetően a finanszírozás nagyobb része európai uniós pénzekből valósul majd meg.

Ám hiába kompenzál újabb és újabb körben a kormány, teljesen biztos, hogy idén is lesznek olyanok, akik kevesebb pénzt visznek haza, mint tavaly. Sok vállalkozás ugyanis inkább lemond az állami kedvezményről, mert a rá jutó néhány százalékos kompenzációt sem tudja vállalni. Ráadásul a kedvezmény igénybevétele is számos buktatót rejt magában, ami sokakat visszarettent. Az pedig, hogy a fizetések a reálértéküket is megőrzik, szinte utópisztikus gondolat, hiszen nagyítóval kell majd keresni azokat a vállalkozásokat, amelyek a közel ötszázalékos inflációt is beépítik a béremelésbe.

Alaphelyzetben az adójóváírás kivezetése és az egészségügyi járulék egyszázalékos emelése miatt idén a minimálbért 18 százalékkal, bruttó 92 ezer forintra, a garantált bérminimumot – a szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozók minimálbérét – 15 százalékkal, bruttó 108 ezer forintra kell emelni, hogy senki se járjon rosszabbul. Mivel recesszióba forduló gazdaságban ez teljesen irreális elvárás lenne, a kormányzat úgy döntött, a munkaadóknak öt százalékot kell fizetniük saját zsebből, a többi összeget visszatarthatják a munkára rakódó járulékokból, azaz ennyivel kevesebbet kell befizetniük.

A kedvezmény maximum 16 125 forint 75 ezer forintos bruttó jövedelemnél, majd folyamatosan csökkenve 190 ezer forintnál fogy el, 2013-ban pedig csak 100 ezer forintig él. Azok a munkaadók, akik az öt százalékot sem képesek kitermelni, indulhatnak a tegnap bejelentett, tavasszal megnyíló pályázaton, ahol vissza nem térítendő támogatásként a kormány további 2-3 százalék emelést átvállal.

A kedvezmények és támogatások igénybevételének azonban az a feltétele, hogy valamennyi dolgozó esetében biztosítani kell a nettó érték megőrzését, azokban a fizetési kategóriákban is, ahol már nem él a kedvezmény. Amennyiben egy ellenőrzés során kiderül, hogy ez nem így történt, akkor az összes addig kapott kedvezményt vissza kell fizetni. Azaz a munkaadónak, aki élne a támogatással, és van jobban fizetett alkalmazottja is, még mélyebbre kell nyúlnia a saját zsebébe.

Más buktató is van azonban a rendszerben. Az adókedvezmény alapja a bruttó munkabér, mértéke az alap 21,5 százaléka, de legfeljebb 16 125 forint, vagy amennyiben a bruttó bér magasabb, mint 75 ezer forint, akkor az efeletti rész a kedvezményalap. Az elszámolást minden hónapban tovább bonyolítja, hogy az adott dolgozó volt-e szabadságon, táppénzen, túlórázott, esetleg jutalmat kapott – és akkor nem beszéltünk a szuperbruttóról vagy a gyerekkedvezményről, ami tovább nehezíti a számításokat. Ha egy cég valami miatt rosszul kalkulálja ki a járulékkedvezményt, és több pénzt tart vissza, mint amennyire jogosult lenne, komoly büntetésre számíthat.

Lesz idén a vállalkozásoknak egy harmadik kategóriája is, azok, melyek csak a dolgozóik kétharmadánál hajtják végre az elvárt béremelést. Így ugyan támogatást és kedvezményeket nem kapnak, de indulhatnak közbeszerzéseken, pályázatokon, azaz nem kerülnek feketelistára.

Akárhonnan is nézzük, idén sem valósul meg az a kormányzati elvárás, hogy egyetlen munkavállaló se járjon rosszabbul. Már csak azért sem, mert sem a bérkompenzáció, sem a béremelés nem kötelező.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége szerint a bajt annak kell orvosolnia, aki okozta. A kompenzációnak teljesnek kell lennie, ami azt jelenti, hogy egyetlen érintett munkavállaló keresete sem csökkenhet. Hozzáteszik, azt nem tudják elfogadni, hogy létszámcsökkentéssel, külső munkaerő alkalmazásával, a fekete- és szürkefoglalkoztatás eszközeivel oldják meg a vállalkozások a kialakult helyzetet.

Terelgetik a kirúgottakat

Nem igaz, hogy több mint 6600 embert rúgnak ki a napokban a közszférából – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő. A tény az, hogy valóban megszűnik ennyi álláshely, ugyanakkor ezek nagy része betöltetlen volt. Az elbocsátások 2900 embert érintenek – jelentette ki tegnapi tájékoztatóján. Hozzátette, az ő kezüket sem akarják elengedni. Megpróbálják őket a vállalati szféra felé terelni.

Ebben segít a Karrier Híd program, amely a leendő munkáltató számára szociális hozzájárulási adókedvezményt biztosít. Ennek mértéke a bruttó munkabér – de legfeljebb a minimálbér kétszeresének – 13,5 százaléka. Piaci szereplők szerint a könnyítés nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, mivel a közszférában gyakran nagyon speciális, kis szakterületeken dolgoztak az emberek, ám a versenyszférában szélesebb tudású emberekre van szükség.

Őszi vasutas-demonstráció a munkavállalókat érintő szabályok változása miatt
Őszi vasutas-demonstráció a munkavállalókat érintő szabályok változása miatt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.