A következő hónapokban belehúz az ÁKK

A február elején kezdődő negyedévben rátesz egy lapáttal az állampapírkibocsátások terén az Államadósságkezelő Központ (ÁKK) – derül ki az intézmény által közzétett „akciótervből”. Az ÁKK ugyanis a lejáróknál nagyobb értékben készül állampapírokat értékesíteni a piacon. Az említett időszakban összesen 895,3 milliárd forintnyi kötvény és diszkontkincstárjegy fut ki, ennél viszont 279,1 milliárddal nagyobb összeg, összesen 1147,4 milliárd forintnyi papír eladása szerepel a tervekben április végéig. Ebből a legnagyobb tételt a diszkontkincstárjegyek teszik ki, amelyekből a lejáró 709,9 milliárddal szemben 855 milliárdnyit készül értékesíteni a központ.

Az, hogy az ÁKK ebben az időszakban nettó kibocsátóként jelenik meg a piacon az államháztartás ciklikusságával magyarázható. Az éves hiány nagyobbik fele ugyanis az év első felében jön össze, s ehhez igazodik finanszírozási tervével az Államadósság-kezelő Központ. A második fél évben jellemzően fordul a kocka, akkor nagy valószínűséggel „negatív nettó kibocsátóvá válik”, azaz kevesebb új állampapír érkezik a piacra, mint amennyi lejár.

Tegnap egyébként a meghirdetettnél lényegesen több, 3 hónapos diszkontkincstárjegyet értékesített rendes aukcióján az ÁKK. Az április 25-én lejáró papírra 173,4 milliárd forintnyi ajánlat futott be az elsődleges forgalmazóktól, amelyből végül a tervezettnél 10 milliárd forinttal többet, 55 milliárd forintnyit fogadtak be. Kedvező fejlemény, hogy a 7,84 százalékos átlaghozam 14 bázisponttal marad el az előző aukción kialakult mutatótól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.